logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc – A felelős energiapolitika része az orosz gázvásárlás

| Szerző: hirado.hu
Orbán Viktor moszkvai látogatása és az európai energiaválság is terítékre került a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban, melynek vendégei ezúttal Tóth Máté és Hortay Olivér voltak.

Lánczi Tamás felidézte, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin egy rendkívül hosszú tárgyalása után az orosz elnök elmondta, hogy Magyarország ötödáron kapja a gázt Oroszországtól, és ennek kapcsán kérdezte vendégeit, szerintük mennyire validak a számok.

Tóth Máté energiajogász szerint csak találgatni tudunk, de az orosz elnök állítása már csak azért is igaz lehet, mert a földgázpiacon energiaár-robbanás van. Az energiajogász szerint a kérdés az, hogy van-e gáz, hazánkban pedig van, és a hosszú távú szerződéseknek köszönhetően lesz is.

Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató energetika üzletágának vezetője úgy vélte, hogy a magyar miniszterelnök és az orosz elnök szavaiból az látszik, hogy a megállapodás megszületett több gáz vásárlásáról. A szakértő emlékeztetett, hogy már nyáron is született egy megállapodás a magyar és orosz fél között, de

a plusz egymilliárd köbméternyi gáz mindenképpen komoly előnyt jelenthet egy olyan helyzetben amikor a világ a feje tetejére állt az energia tekintetében.

Itt már a következő fűtési szezon is tét, hiszen nyáron töltik fel a tározókat. A felelős energiapolitika szerint az orosz gáznak nincs alternatívája. Más forrásból, a hajókkal érkező gáz vagy az LNG nem alternatíva sem mennyiségben, sem árban.

Tóth Máté szerint mindannyiunk érdeke, hogy elég gáz legyen hazánkban, úgy a lakosságnak, mint a gazdaságnak. Hazánk adottságai is ezt erősítik. Nemcsak nekünk, hanem a németeknek is szükségük van az orosz gázra, a különbség csupán annyi, hogy ki meri ezt kimondani.

A gázvezetékek területén is komoly fejlesztések történtek, de az orosz gáz nemcsak keleti irányból, hanem nyugatról is jöhet, legfeljebb kerülőúton. A tárolókapacitások rendkívül fontosak, főképp, hogy állami kézben legyenek.

Stratégiai fontosságú, hogy az alapvető szolgáltató struktúrák hazai kézben vannak, ezeknek köszönhető például a rezsicsökkentés biztonsága is

– fejtette ki az energiajogász.

Hortay Olivér elmondta, hogy

2010 a lakossági szolgáltatók mind multinacionális vállalatok kezében voltak, míg mára ebben a szegmensben teljes a hazai tulajdon aránya.

Energiagondok a kontinensen

Európai kitekintésben

az áram lakossági ára átlagosan 30 százalékkal, a gáz ára pedig 50 százalékkal nőtt. Magyarországon egyáltalán nem változtak az árak, míg Romániában 240 százalékkal nőtt a gáz ára.

Hogy a lakossági árak mennyire követik a világpiaci árakat, az a szabályozásokon múlik, de Magyarországon a rezsicsökkentésben résztvevők, amibe már a kisvállalkozók is tartoznak, érdemben nem változott a helyzet – mondta el Hortay Olivér.

Tóth Máté rávilágított, hogy a gáz mellett az áram ára is rendkívüli mértékben növekedett Európa-szerte. Aggasztó a rendelkezésre álló energia mennyisége, a gázé és az áramé egyaránt.

Nyugat-Európában így nemcsak a magas árak, hanem a hiány is komoly gondokat okozhat. Az árak nyár óta növekednek vagy stagnálnak, így már válságról lehet beszélni az energiajogász szerint.

 

A 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor korábbi adásai újranézhetők a hirado.hu honlapjánFacebook-oldalán, valamint YouTube-csatornáján is.

Ajánljuk még