logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jó hírt kaptak a keleti vakcinákkal beoltott magyarok

Azok a magyar állampolgárok, akik keleti vakcina után második vagy harmadik oltásként európai engedélyezésű oltóanyagot kaptak, az uniós Covid-igazolvánnyal bármely tagállamba beléphetnek – közölte Ujhelyi István (MSZP-Párbeszéd) európai parlamenti (EP-) képviselő szerdai online sajtótájékoztatóján.

 

A szocialista politikus azt mondta: erről írásban és egy keddi egyeztetésen személyesen is tájékoztatta őt Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa. Az aktualizált rendszerben a két oltással rendelkezők uniós Covid-igazolványa 270 napig érvényes, a harmadik oltást is felvevőké pedig korlátlan ideig használható – jelezte.

Ujhelyi István emlékeztetett arra, hogy korábban több alkalommal „lobbizott” a kormánynál és az európai intézményeknél is a mintegy kétmillió keleti vakcinával oltott magyart érintő utazási probléma megoldásáért.

Hozzátette: a keleti vakcinával oltott magyarok, ha utazni akartak, eddig kénytelenek voltak költséges teszteket elvégeztetni, mert a legtöbb EU-tagállamban nem fogadják el megfelelő védettségként az unióban csak Magyarországon használt keleti oltóanyagokat.

Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy az EU intézményei csak a határátlépést, a beutazást tették korlátozásmentessé. Az adott tagállamokban érvényes egyedi korlátozásokról – például éttermek, a tömegközlekedés, szociális terek használata – mindig tájékozódni kell, ezek ugyanis az adott országok hatáskörébe tartoznak, és eltérőek lehetnek.

A címlapfotó illusztráció. 

 

Ajánljuk még