logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A baloldali milliárdos Márki-Zaynak fizet, a büntetést azonban halasztja

| Szerző: hirado.hu
Még mindig nem fizette ki Bige László a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lassan négy hónappal ezelőtt kirótt tizenegymilliárdos bírságát. A vörösbáróként ismertté vált oligarcha a cégcsoport megnövekedett költségeire hivatkozva lassan három hónapja nem fizet – mintha ez felmentést adna a bírság alól, pláne akkor, amikor jóval nagyobb extrahasznot tett zsebre a gazdák megkárosításával – írja az Origo.

Továbbra sem fizették ki a Bige Lászlóhoz köthető cégek a rájuk kiszabott rekordmagas, 11 milliárd forintos GVH-bírságot.

A vállalatcsoportot tavaly kartellezés miatt marasztalta el a versenyhivatal, Bige László ugyanis piaci monopolhelyzetét kihasználva 36 milliárd forintos kárt okozhatott a gazdáknak.

A vörösbáróként ismertté vált oligarcha a cégcsoport megnövekedett költségeire hivatkozva lassan három hónapja nem fizet.

Az Origo információi szerint Bige olyannyira beférkőzött a 2010 előtti baloldali kormányzat legfelsőbb köreibe, hogy az IMF-hitel felvétele után vállalkozása több mint tízmilliárd forintnyi hitelt kapott a Gyurcsány-kormánytól. Abban az időszakban, amikor a brutális kormányzati megszorítások következtében a magyar emberek túlnyomó többségének csökkent a fizetése, sokan pedig utcára kerültek. Bige László az ugyancsak baloldalt támogató televíziós személyiség, Juszt László műsorában arról beszélt, hogy az ellene indított eljárásokat felülről irányítják. „Valaki megengedi ezt” – jelentette ki konkrétumok nélkül az oligarcha. Ezzel arra célzott Bige, hogy azért indultak ellene a büntetőügyek, mert kiállt a baloldal mellett. Csakhogy ez nem igaz, ugyanis csak az eljárások megindulása után kezdte pénzelni Márki-Zayt, akitől az eljárások leállítását remélte.

Mindeközben a baloldal miniszterelnök-jelöltje saját elmondása szerint nem is kérdezte a kartellezésről Bige Lászlót, hiszen elmondása szerint az „ördöggel is összefogna” azért, hogy hatalomra kerülhessen.

Arról viszont beszélt több alkalommal is, hogy eltörölné a rezsicsökkentést és a minimálbért, valamint a 13. havi nyugdíjat is.  Márki-Zay arra utalt, hogy az embereknek érezniük kell az árakat, mert különben nem spórolnak.

Mint azt a hirado.hu is megírta, a baloldali oligarcha kartellezési ügyének hátterében az áll, hogy

a Bige Lászlóhoz köthető Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja éveken keresztül jogsértően törekedett a cégcsoport és partneri, valamint azok viszonteladói közötti verseny, valamint az import korlátozására.

Kapcsolódó tartalom

Az eljárásban összesen 11 hazai szereplő érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést. A nemzeti versenyhatóság ezért összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre. Ez a Nitrogénművek cégcsoportjának hat vállalkozása mellett a Hőgyészi Agrokémiai Kft.-t és a Cargill Magyarország Zrt.-t is érintette.

Az Agrárminisztérium kiszámolta, mekkora kárt okozott a gazdáknak Bige. A baloldali oligarcha kartellezése 36 milliárd forintnyi kárt okozhatott a magyar gazdatársadalomnak.

Ajánljuk még