logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szép-kártyával is lehet élelmiszert vásárolni

| Szerző: hirado.hu
Mától nemcsak néhány alapvető élelmiszer ára csökkent le a tavaly októberi szintre, de a vásárlásnál is kedvezmények lépnek életbe: a kormány döntése alapján a boltokban Szép-kártyával is lehet élelmiszert vásárolni.

 

A kormány döntése értelmében május 31-ig már nemcsak meleg ételt, hanem bármilyen élelmiszert meg lehet vásárolni Szép-kártáyval. Mint ismeretes, a kabinet még tavaly decemberben a lakáshitel-kamatstop bevezetésével együtt döntött arról, hogy kiszélesíti a Szép-kártyák felhasználási lehetőségét. A vendéglátás alszámlára fizetett munkáltatói támogatás terhére korábban is meg lehetett venni az élelmiszerboltok által kínált meleg ételeket, valamint a készételnek minősülő termékeket. Ez a lehetőség bővült most tovább.

Mivel egy másik kormánydöntésnek köszönhetően az alszámlák jelenleg teljesen átjárhatók, így február 1-jétől az összes alszámlán lévő zsebből ki lehet fizetni az élelmiszerek árát. Az alszámlák közötti átjárhatóság 2022 végéig megmarad.

 

A Szép-kártyákat érintő változáson kívül mától néhány alapvető élelmiszer ára is alacsonyabb lesz, lévén hogy a kormány döntése értelmében a tavaly október 15-i áron lehet árusítani a sertéscombot, csirke far-hátat, csirkemellet, kristálycukrot, búzafinomlisztet, napraforgó-étolajat és a 2,8 százalékos tehéntejet. Minden üzletnek a saját október közepi árszintjére kell visszatérnie. Erről Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tett közzé videót közösségi oldalán: 

Mint azt a hirado.hu is megírta, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavaly októberi árlistája szerint a kristálycukor fogyasztói ára kilogrammonként 261 forint, a finomliszté 203 forint, a sertéscombé 1420 forint, a csirkemellfiléé 1600, a far-háté 293 forint, a napraforgó-étolajé literenként 713 forint, a 2,8 százalékos UHT tartós tejé 268 forint volt.

Amennyiben tavaly októberben az adott bolt akciós áron kínálta ezeket a termékeket, akkor a kedvezményes értékesítés előtti árakat kell a mai nappal alkalmaznia.

Ha ezt valamilyen ok miatt nem tudja megtenni, akkor kell bevezetnie a KSH honlapján közzétett tavaly októberi átlagos fogyasztói árakat.

Kapcsolódó tartalom

Az élelmiszerárakat május elsejéig fagyasztotta be a kormány. A kijelölt termékeket drágábban kínáló, az előírt mennyiséget készleten nem tartó vagy a tájékoztatásban mulasztó kereskedő már az első jogsértést sem ússza meg figyelmeztetéssel.

„Az érintett termékekre vonatkozóan egy központi hirdetményanyag került kiadásra. Ez azt jelenti, hogy minden bolt számára egy egységes nyomtatványt kötelező kirakni, attól függetlenül, hogy ő ezekből az érintett hatósági áras termékekből mindegyiket forgalmazza vagy csak ezek közül néhányat”

– mondta Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A tájékoztató táblák közül a kéket a hipermarketekben, szupermarketekben, diszkontáruházakban és a 200 négyzetméternél nagyobb területű boltokban kell elhelyezni, a kisebb boltokban a kereskedő döntheti el, melyik színváltozatot használja.

A rendelkezések betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi. Amennyiben a kereskedők nem tartják be az előírásokat, akkor ötvenezer forinttól hárommillió forintig terjedő bírságra számíthatnak.

Ajánljuk még