logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jön a 13. havi nyugdíj: átlagosan dupla összegű járandóságot kapnak februárban az idősek

| Szerző: hirado.hu
Február 9-én kezdik el kézbesíteni a postások a 13. havi nyugdíjat, míg a bankszámlákra 11-én utalják. A plusz egy havi járandóság kifizetésére 371 milliárd forintot fordít az állam.

Többet költött az elmúlt hónapokban Danka Klára a korábbiakhoz képest. Azt mondja ennek az az oka, hogy hónapról hónapra magasabb összegű juttatást kap. Ráadásul egy hét és érkezik a dupla, vagyis a 13 havi nyugdíj, amit az unokáira fordít majd.

Az unokám most szerez jogosítványt és abba besegítek mindenképpen, a kisebb unokámnak az utazásaiba, tehát nagyon sok helye van” – fogalmazott.

Tavaly novemberben prémiumot kaptak a nyugdíjasok, januárban pedig már az 5 százalékkal megemelt járandóságukból vásárolhattak. Az idősek támogatása februárban tovább folytatódik a 13. havi nyugdíjjal. Ez azt jelenti, hogy a már megelemelt illetményük kétszeresét folyósítják.

Egy átlag nyugdíjas havonta 161 ezer forintot kap, ez az összeg februárban 322 ezer forint lesz. Pénzügyi szakemberek szerint így egy éveben annyival emelkedik a juttatás, hogy az ellensúlyozza az inflációt.

Ez az egy plusz havi ellátás olyan, mintha 8 százalékkal emelkedne a nyugdíj összege idén, tehát nem csak 5 százalékkal a januári emelés kapcsán, hanem ez még plusz 8 százalékot jelent, ami nagyon jól véd idén az infláció ellen, még akkor is, ha esetleg kitartana még egy-két hónapig ez a magas inflációs szint

– mondta Farkas András nyugdíjszakértő.

Magyarországon a lakosság negyede idős ember. Mintegy két és félmillióan jogosultak nyugdíjra. Ellátásukra idén, több mint 3900 milliárd forintot fordít az állam. A plusz egyhavi nyugdíj pedig 371 milliárd forintba kerül. Zsigó Róbert családokért felelős államtitkár a közösségi oldalára feltöltött videóban azt mondta: mindezt a gazdaság jó teljesítménye teszi lehetővé.

Fontosnak tartjuk, hogy a gazdasági növekedésből a gyerekes családok, a munkavállalók és a fiatalok mellett az idősek is részesüljenek. A nyugdíjasok megélhetését emellett a rezsicsökkentés és több alapvető élelmiszer árának a befagyasztása is segíti” – fogalmazott.

A 13. havi nyugdíjat február 9-én kezdik el kézbesíteni a postások, a bankszámlákra pedig február 11-én utalják.

Ajánljuk még