logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyopáros Alpár: A Magyar falu programot a falvak írják

A Magyar falu programot maguk a falvak írják, a programnak egyetlen olyan eleme, fejlesztési iránya sincs, amit ne maguk a falvak kértek volna – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn a Nógrád megyei Magyarnándorban, ahol a Magyar falu programban felújított játszóteret és járdát tekintette meg, valamint a térség polgármestereivel találkozott.

Gyopáros Alpár Magyarnándorban a Magyar falu programban felújított játszóteret és járdát tekintette meg, valamint a térség polgármestereivel találkozott. Az ezt követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a program céljaként azt határozták meg, hogy elinduljon a gyarapodás azon kistelepüléseken, amelyeken drasztikusan csökkent a népesség az elmúlt évtizedekben.

Az eredmények között sorolta, hogy egyre több fiatal család vállal gyermeket, egyre többen döntenek úgy, hogy helyben maradnak, illetve hazatérnek szülőfalujukba.

Ha gyarapszik a népesség, folyamatosan javítani kell a közszolgáltatások minőségét, utcákat, járdákat, közintézményeket kell felújítani, szociális és oktatási intézményeket kell fejleszteni, a programnak pedig számszerűsíthető eredményei vannak

– tette hozzá.

A kormánybiztos ismertette: a nyugat-nógrádi választókerületbe a Magyar falu program indulása óta eltelt kevesebb mint három évben több mint 10 milliárd forint támogatás érkezett.

Ez tartalmazza a falusi családi otthonteremtési kedvezményt (csok) és szerepelnek benne az állami mellékúthálózat-fejlesztési program egyes szakaszai, a kisboltos, vagy a falusi civil alap támogatási rendszer.

Gyopáros Alpár a népesség korábbi csökkenését azzal magyarázta, hogy 2002 és 2010 között, a Gyurcsány-kormányok idején csaknem 400 óvodát és iskolát zártak be, és „ezres nagyságrendben” kerültek pedagógusok az utcára.

Mi pedig iskolákat, óvodákat fejlesztünk, szolgálati lakásokat építünk és újítunk fel, és minden más közszolgáltatást szeretnénk felújítani, illetve elindítani, ami eddig hiányzott a kistelepüléseken

– közölte a kormánybiztos.

Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség fideszes országgyűlési képviselője közölte, a választókerület polgármesterei több fórumon mondták el, milyen fejlesztések szükségesek a falvak számára, milyen fejlesztési irányokban érdemes gondolkodni.

A kormánybiztosság ezeket összegyűjtötte, és nem véletlen, hogy minden támogatás célzottan találta meg a helyi közösségeket, legyen szó korszerűsítésről, orvosi rendelők, közösségi terek, temetők felújításáról, játszóterek építéséről, alsóbbrendű utak fejlesztéséről, köztéri eszközök beszerzéséről – mondta.

A képviselő úgy fogalmazott, a fejlesztések az 5 ezernél kevesebb lakosú települések közösségmegtartó erejét erősítik, ez nagyon jó irány. Lehet, hogy csak néhány milliós, vagy néhány tízmillió forintos fejlesztésekről van szó, de a kis településeken minden forint nagyon jól hasznosul – mondta Balla Mihály.

Ajánljuk még