logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Szeretnénk megnövelni az orosz–magyar megállapodásban rögzített gáz mennyiségét

| Szerző: hirado.hu
A jövő heti magyar–orosz csúcstalálkozón Orbán Viktor azt szeretné elérni, hogy Magyarország biztonsága érdekében növeljék meg a gázmegállapodásban rögzített és biztosan szállítandó gáz mennyiségét. A kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken azt is jelezte: tárgyalásai előtt egyeztet mind a NATO-val, mind az Európai Unióval.
Az adás vonatkozó része itt hallgatható vissza.

 

A miniszterelnök azt az ellenzéki felvetést, hogy „Putyin odarendelte a magyar miniszterelnököt magához Moszkvába” úgy kommentálta: a magyar közvélemény pontosan tudja, hogy „bennünket nem lehet sehova sem odarendelni”. Kijelentette:

Magyarország egy szuverén ország, és a kormánya és vezetői szuverén módon viselkednek.

Hangsúlyozta: a kormány mindig a nemzeti érdekeket tartja szem előtt a külkapcsolatokban is. Úgy értékelt:

a kiegyensúlyozott gazdasági kapcsolat most a legfontosabb, ezért azt szeretné elérni a tárgyalásokon, hogy ebben a nehéz, energiaár-növekedéssel terhelt időben az orosz–magyar kapcsolatokban a kialkudott gázmennyiséget növeljék meg Magyarország biztonsága érdekében.

Emellett van még jó néhány gazdasági együttműködés: élelmiszeripar, turizmus és még az űripar, az együttműködésben itt is van Magyarországnak képessége és eladható tudása.

Közölte: a gazdasági kérdések mellett nyilván nem lehet elkerülni, hogy az európai biztonsági helyzetről is beszéljenek. Ebben – folytatta – Magyarország álláspontja teljesen egyértelmű, a békében vagyunk érdekeltek.

A miniszterelnök jelezte azt is: Magyarország NATO-tag és tagja az Európai Uniónak is, így minden ilyen tárgyalás előtt egyeztet és koordinál a nyugati szövetségesekkel.

„Ezt részben már el is végeztem, a következő napokban is folytatni fogom. Tehát én úgy megyek Moszkvába, hogy mind a NATO-val, mind az Európai Unióval, mind az unió elnökségét meghatározó politikusokkal előtte egyeztetek”

– mondta Orbán Viktor.

 

Ajánljuk még