logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Márki-Zay Péter egészségügyi programírója korábban a vizitdíj mellett kampányolt

Komáromi Zoltán a vizitdíj megtartásáért indított aláírásgyűjtés fő szervezője volt 2008-ban, most pedig Márki-Zay Péter egészségügyi programírója lett. Az együttműködés nem véletlen, hiszen Gyurcsány jelöltje többször is nyíltan beszélt róla, hogy szerinte az egészségügy üzlet, és a fizetős betegellátást tartja célravezetőnek. Márki-Zay Gyurcsány Ferenc egészségügyi programját valósítaná meg, ehhez pedig Gyurcsány saját pártja, a DK egészségügyi politikusát rakta Márki-Zay fölé – írta az Origo.

A baloldal a koronavírus-járvány elején több hónapon keresztül kampányolt az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm oltóanyagok ellen. Közülük is az egyik leghangosabb a Demokratikus Koalíció egészségpolitikusa, Komáromi Zoltán volt, aki egy alkalommal azt állította: a magyar hatóságok szándékosan tartják vissza az amerikai-német fejlesztésű oltóanyagot, a Pfizert – hangzott el az M1 Híradójában.

Egy az ATV-ben tett másik nyilatkozatában pedig azt vitatta, hogy bármely vakcina jobb lenne, mint a koronavírus. Tette ezt úgy, hogy maga ekkor már túl volt az első oltáson.

A Gyurcsány-párti háziorvos 2008-ban tűnt fel először a politikában, amikor a vizitdíj mellett kampányolt, most pedig Márki-Zay Péter egészségügyi programírója – írta meg csütörtöki számában az Origo.

A lap emlékeztet rá, hogy Komáromi Zoltán volt a Vizitdij2008.doktor.hu honlapon közzétett kiáltvány egyik fő szerzője. A dokumentumban úgy fogalmaztak:

a vizitdíjnak köszönhetően a háziorvosok bevétele átlagosan a harmadával növekedett. Továbbá azt írták, „ha nem lesz vizitdíj, akkor mi, háziorvosok elveszítjük a bevételünk jelentős részét”.

A vizitdíj az orvosok nagy részét is felháborította, többen megtagadták, hogy beszedjék a pénzt a betegektől. Az emberek elsöprő többsége is elutasította a sarcot, amit a Fidesz–KDNP kezdeményezte népszavazás eredményeként kénytelen volt eltörölni a Gyurcsány-kormány.

Márki-Zay Péter pedig egy korábbi megszólalásakor így fogalmazott: „őszintén szólva, én nyugodtabb vagyok, ha az egészségügy üzlet, minthogyha nem üzlet. Mert ahol nem üzlet, ott tönkrementek.

A baloldal azonban a jelek szerint nem mondott le az egészségügyi ellátás piacosításáról. A mostani választási kampányban újból nyilvános fórumokon vették védelmükbe a vizitdíjat és a kórházi napidíjat.

A napidíj és a vizitdíj népszavazása óta Orbánéknál tabu bármiféle piacosítás. Nagy hiba!

– jelentette ki a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter odáig ment, hogy a baloldal privatizációs tervét afrikai példára alapozta.

Afrikában találták azt, hogy azok a rendszerek, ahol ingyenes egészségügy volt, ott borzasztó rossz állapotok voltak, haltak meg az emberek és a többi. Ahol fizetős egészségügyet vezettek be, ott viszont jól működött – fogalmazott a baloldali miniszterelnök-jelölt.

Márki-Zay Péter többször hangoztatta, hogy az ingyenes egészségügy szerinte nem létezik. De programjában a Gyurcsány-párt is fizetős egészségügyet akar – hívta fel rá a figyelmet az Origo, hozzátéve, egyúttal átalakítanák a szolidaritáson alapuló társadalombiztosítást is. Eszerint a baloldal hatalomra kerülésével az kapna jobb ellátást, aki többet fizet érte.

Kapcsolódó tartalom

A címlapfotón: Komáromi Zoltán (Fotó: MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Ajánljuk még