logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Élelmiszerárstop: a vásárlókat információs táblákon is tájékoztatniuk kell a boltoknak

| Szerző: hirado.hu
A rendelkezések betartását február 1-jétől a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi hatósága ellenőrzi. Ha a hatóság jogsértést tapasztal, akkor kötelezően bírságol. Ha fogyasztótól érkezik panasz az élelmiszerárstop megszegéséről, a hatóság azt közérdekű bejelentésként kezeli, és haladéktalanul kivizsgálja – számolt be az M1 Híradója.

A február elsején életbe lépő élelmiszerárstopról a vásárlókat információs táblákon is tájékoztatniuk kell a boltoknak, az erről szóló rendelet, a használandó logó és arculat megjelent a Magyar Közlönyben – fogalmazott Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A vásárlókat tájékoztató információs tábla mintája (Forrás: Magyar Közlöny)

Mint az már ismert, a kormány február 1-jétől több alapvető élelmiszerárát befagyasztja a tavaly október 15-ei szinten.

Az élelmiszerárstop célja, hogy megvédje a magyar lakosságot a járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt hazánkba is begyűrűző élelmiszerár-növekedéstől.

Az élelmiszerárstop hét terméket érint, ezek:

  • a kristálycukor,
  • a búzafinomliszt,
  • a napraforgó-étolaj,
  • a sertéscomb,
  • a csirkemell és a csirke far-hát,
  • a 2,8 százalékos UHT tehéntej.

E termékek árát úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a 2021. október 15-én alkalmazott árnál.

Az árstop egyelőre május 1-ig tart. A rendelkezések betartását február 1-jétől a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi hatósága ellenőrzi. Ha a hatóság jogsértést tapasztal, akkor kötelezően bírságol. Az 50 ezer forinttól akár hárommillió forintig tartó bírság többször is kiszabható, második alkalommal a korábbi tétel legalább kétszerese lehet. Ismételt jogsértés esetén a kereskedő tevékenysége ideiglenesen, legalább egy napra, legfeljebb fél évre korlátozható.

Ha fogyasztótól érkezik panasz az élelmiszerárstop megszegéséről, a hatóság azt közérdekű bejelentésként kezeli, és haladéktalanul kivizsgálja.

A vásárlók tájékoztatása érdekében az élelmiszereket áruló üzletekben, piacokon információs táblákat jól láthatóan kell kihelyezni a bejáratoknál. Az ehhez szükséges tájékoztató szöveget, logót és arculatot a kormány a Magyar Közlönyben és a www.kormany.hu honlapon is közzéteszi.

Kapcsolódó tartalom

Főként az időseket és a családokat védi az intézkedés

Az élelmiszerárak befagyasztása különösen az időseket és a gyermekes családokat védi – fogalmazott korábban Nagy István agrárminiszter.

A miniszter szerint havonta több ezer forint megtakarítást jelenthet a magyar embereknek, hogy februártól az októberi szintre csökken az étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a far-hát, a 2,8 százalékos tehéntej, a búzaliszt és a kristálycukor ára.

A kormány – mint mondta – korábban is beavatkozott, ha az emberek életét befolyásoló területen az árak elszabadultak. Példaként említette a rezsicsökkentést és a benzinár maximálását. A baloldal ugyanakkor azonnal támadta az intézkedést, a reakciók „zsigeriek és kétszínűek”. Hasonló helyzetekben soha nem az emberek mellé álltak, hanem „még egyet csavartak a megszorításokon” – fogalmazott. A miniszter kiemelte, hogy a Gyurcsány–Bajnai-korszakban 12 százalékról 25 százalékra nőtt az élelmiszerek áfája sok más megszorítás mellett, a nemzeti kormány viszont a legfontosabb élelmiszerek áfáját 5 százalékra csökkentette.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még