logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Csapó! Megállíthatatlanul dübörög a magyar filmgyártás

| Szerző: hirado.hu
Magyarország filmes helyszínből a világszintű produkciókat készítő országok sorába léphet – mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter arról is beszámolt, hogy hazánk az egyik legnépszerűbb forgatási helyszínné nőtte ki magát Európában, amelyhez a szakemberek és modern stúdiók mellett a magyar kormány által biztosított adókedvezmény is nagyban hozzájárul. A M1 Ma reggel című műsorának Dudás Viktor filmszakértő volt a vendége.
A filmes szakember elmondta, hogy a filmgyártás területén már Londonnal versenyzünk, és szerinte vannak olyan területek, ahol meg is előzzük a brit fővárost.

„Éves szinten 300 produkciót jegyeznek be Magyarországon”

– emelte ki Dudás Viktor.

Azt is hozzátette, hogy azon kívül, hogy ez az iparág 200 milliárd forintos forgalmat generált az utóbbi évben, nem kevesebb mint húszezer embernek megélhetést biztosított. Mindez nagyrészben a kiváló hazai szakembergárdának köszönhető, de a jó infrastruktúra, a stúdiók egyszerű megközelíthetősége is szempont volt a külföldi filmesek számára.

Nagyon sok kíváló színész forgatott már Magyarországon, köztük Tom Hanks, Arnold Schwarzenegger, Jason Momoa, Timothée Chalamet és Jamie Fox is. Dudás szerint ezek a sztárok jó hírét viszik országnak. A filmes szakember szerint az tisztán látszik, hogy a sztárok jól érzik magukat hazánkban.
Ahogy azt már a héten korábban megírtuk, Varga Mihály pénzügyminiszter az etyeki Korda Stúdióban találkozott a Slingshot című, Magyarországon forgatott sci-fi-thriller két főszereplőjével, Laurence Fishburne és Casey Affleck amerikai színészekkel, majd a közösségi médiában feltöltött üzenetében elmondta:

Ezen a rendkívüli helyszínen, egy rendkívüli magyar befektetésről egyeztettünk. A befektetés történelmi jelentőséggel is bír. Magyarország filmes helyszínből a világszintű produkciókat készítő országok sorába léphet.

A pénzügyminiszter szerint a filmipar kiemelt ágazattá fejlődött a magyar gazdaságban. Bevétele tavaly a világjárvány ellenére is meghaladta a kétszázmilliárd forintot, s az ágazat Magyarországon húszezer embernek ad munkát.
Majd azt is hozzátette, hogy  „hazánk az egyik legkedveltebb európai forgatási helyszínné nőtte ki magát, amelyhez szakembereink, modern stúdióink mellett a magyar kormány által biztosított adókedvezmény is nagyban hozzájárul.”
A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még