logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc – A baloldaliság ma már nem létezik, a neoliberális felfogás vette át a helyét

| Szerző: hirado.hu
A baloldaliság mibenléte és a neoliberális befolyás témaköre is előkerült a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban, melynek vendégei ezúttal Szili Katalin és Galló Béla voltak.

Lánczi Tamás a műsor elején felidézte, hogy a műsor vendégei baloldaliként definiálják magukat, de attól, amit ma Magyarországon baloldalnak nevezünk, elhatárolódnak.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke úgy fogalmazott: Az, amit ma a baloldalnak nevezünk ráment egy neoliberális pályára. A konzervatívok ellentéteként balliberálisoknak hívják magukat és teljesen mások, mint a klasszikus 20. századi baloldal. Azokat a programokat, amelyeket klasszikusan baloldalinak tartanánk a Fidesz valósította meg az elmúlt 12 évben, például a családvédelem területén.

Galló Béla politológus szerint a magyar baloldal „cégérbaloldal”. Semmi baloldaliság nincs már bennük, egy neoliberális tőkepárti nézetrendszert visznek. Amit ma például az MSZP csinál az egy nagyon komolyan neoliberális politika.

Szili Katalin úgy vélte, hogy a mai neoliberális konglomerátum egy olyan amorf „kombó”, aminek pusztán annyi a mondanivalója, hogy a kormányzó párttal szemben állnak, nincs koherens világképük.

Európai kitekintésben általában a szociáldemokraták felsorakoztak a neoliberalizmus mellett. Itt nem csupán egy ideológiáról van szó, hanem a multinacionális világhoz való igazodásról. A cégek logikája határozza meg az ideológiát is és ezek a szocialista erők emellé álltak – jelentette ki Galló.

Szili Katalin szerint sok esetben már inkább a világlátás-nélküliség a jellemző, a baloldaliság kevésbé. Azok, akik ezek mögött az erők mögött állnak, azt gondolják, hogy a pénzükkel felül tudják írni a szavazói akaratot, és kormányra tudják juttatni a velük paktáló politikai szereplőket.

Galló emlékeztetett arra, hogy

a legbaloldalibbnak tekintett Horn Gyula és a Bokros-csomag volt az első lépés a neoliberális politika felé, majd ez teljesedett ki Medgyessy, majd Gyurcsány Ferenc hatalomra kerülésével.

Szili Katalin az Országgyűlés egykori elnökeként az ellenzék elmúlt években tapasztalható parlamenti magatartása kapcsán azt mondta, hogy neki nem lenne akkora türelme, mint Kövér Lászlónak. Ha egy kicsit is van tartása egy politikai erőnek, akkor ilyen akciókat nem csinál, hanem tekintélyt alakít ki magának, és megtiszteli a választókat azzal, hogy az Országgyűlésben nem viselkedik úgy, ahogyan azt manapság teszi.

 

A 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor korábbi adásai újranézhetők a hirado.hu honlapjánFacebook-oldalán, valamint YouTube-csatornáján is.

Ajánljuk még