logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb korrupciógyanús ügy a fővárosban: áron alul adtak volna el egy műemlék épületet

Újabb korrupciógyanús ingatlanügybe keveredhetett a Fővárosi Önkormányzat. Kiderült ugyanis, hogy eladták volna a budai hegyvidék egyik műemlék épületét, a Haggenmacher-villát. Az épületet 2005-ben másfél milliárd forintra becsülték, a főváros viszont 400 millióért akarta eladni. Csakhogy az állam közbelépett, mivel elővásárlási joga volt, így Karácsony Gergelyék nem tudták áron alul eladni a villát – számoltak be róla az M1 Híradója.

A Haggenmacher-villa a budai hegyvidék egyik legértékesebb ingatlanja. Istenszeme-fogadóként is ismerik, az 1760-as években épült a Normafa közelében. A műemlék a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában van.

Már jó ideje üres, nem őrzik, állapota jelentősen leromlott. A Magyar Nemzet írta meg, hogy a baloldali városvezetés novemberben eladta volna a kultikus épületet. Gyorsan találtak is vevőt, akivel 400 millió forintban egyeztek meg, pedig az ingatlan értéke valójában jóval magasabb: a vételár többszöröse.

Nyilvánosságra került egy levél is, amely szerint a Haggenmacher-villát már 2005-ben 1,5 milliárd forintra taksálták. A Gyermek- és Ifjúságvédelmi Ügyosztály vagyoni körébe tartozott, és a törvényi előírásoknak megfelelően fel kellett becsültetni. A dokumentumot az akkori főpolgármester-helyettes, Schiffer János jegyezte. Ebben az szerepel, hogy a XII. kerületi műemlék épület értéke 1,5 milliárd forint. Vagyis az akkor másfél milliárdosra becsült ingatlant nemrégiben 400 millió forintért értékesítették volna Karácsony Gergelyék.

A főváros elmutyizta volna a villát – erről ír a Magyar Nemzet. A lap az Ingatlan.com adatai alapján úgy számol:

az állagromlást is figyelembe véve egymilliárd forintot érhet most az egykori fogadó. A Fővárosi Önkormányzat tehát igen csak áron alul kínálta.

Nem lesz privatizáció, az állam él az elővásárlási jogával! – közölte Fürjes Balázs a közösségi oldalán. A budapesti agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szerint az ügy óriási felháborodást váltott ki a Hegyvidéken. Mivel az államnak elővásárlási joga volt, közbelépett és megvásárolta a villát. Így sikerült elérni, hogy a Haggenmacher-villa és a hozzá tartozó négyhektáros területet ne kerüljön magántulajdonba.

Kapcsolódó tartalom

A Karácsony Gergely-féle Fővárosi Önkormányzat körül egyre több a kényes ingatlanügy. Több hangfelvétel is napvilágot látott az elmúlt hónapokban, amelyeken a Mocsárosdűlő értékesítéséről és több más ingatlan, köztük a Városháza lehetséges eladásáról tárgyaltak.

Az Anonymus-videók szerint a fővárosi ingatlanértékesítéseket egy jól behatárolt kör bonyolítja, „jutalékos rendszert” működtetve.

Karácsony Gergely főpolgármester a botrány kezdete óta tagad. Az ügyet vizsgáló bizottság meghallgatásán pedig azt mondta: nem érdekli, mi van ezeken a felvételeken.

Az újabb korrupciógyanús ügy kapcsán a Pesti Srácok is arról ír, hogy Karácsonyék fillérekért elkótyavetyélték volna a Haggenmacher-villát. A portál megjegyzi: nem ez lett volna az első eset, amikor a főváros áron alul értékesít egy ingatlant a Hegyvidéken. A Városháza-ügyben érintett egyik ingatlaneladás esetében is hasonló történt. Az Istenhegyi úton mindössze 256 millió forintért adott el egy kiemelkedően értékes telket a főváros, amelyet új tulajdonosa néhány hónappal később már kétszázmillió forinttal többért kínálhatott eladásra.

Kapcsolódó tartalom

A címlapfotón: a Haggenmacher-villa (Forrás: M1)

Ajánljuk még