logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Sorra követelik érdekvédők Márki-Zay Péter bocsánatkérését, amiért a „fogyatékos” kifejezést negatív jelzőként használta

Szégyellem, hogy ilyen politikai ellenféllel kell áprilisban szembenéznünk – közölte a Fidesz európai parlamenti képviselője, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke kedden a Facebook-oldalán. A politikus ezzel Márki-Zay Péter kijelentésére utalt, amelyben negatív jelzőként használta a „fogyatékos” szót. A baloldali miniszterelnök-jelöltjét emiatt fogyatékosságügyi szervezetek bocsánatkérésre szólították fel, amit azóta sem tett meg. Kósa Ádám internetes videójában jelelve úgy fogalmaz: politikai pályája kezdete óta nem találkozott vállalhatatlanabb emberrel Márki-Zay Péternél.

Márki-Zay Péter a fogyatékos jelzőt pejoratív, sértő módon használta. Az ilyen minősítésnek nincs helye a közéletben. Nem csak a politikában, sehol! Ebben nem ismerek bocsánatot” – így reagált jelelve Kósa Ádám európai parlamenti képviselő, Márki-Zay Péter vasárnapi videójára. A siketnéma politikus közösségi oldalára feltöltött videójában hiányolta, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje még mindig nem kért bocsánatot:

Márki-Zay Péternek lehetősége volt megszólalni azóta, bocsánatot kérni. És ez beszédesebb az elhangzott szavainál is. A csend. A támogatóinak a csendje” – fogalmazott a fideszes politikus.

Kósa Ádám végül kemény kritikát fogalmazott meg:

„siketként, fogyatékossággal élő személyként nagyon mélyen érint ez. Amióta politikai pályára léptem, nem találkoztam nála vállalhatatlanabb emberrel. Szégyellem, hogy ilyen politikai ellenféllel kell áprilisban szembenéznünk.

Márki-Zay Péter szerint a Fidesz támogatói fogyatékosak – ezzel a címmel közölt cikket az Origo vasárnap este. A portál arról írt, hogy a baloldal jelöltje ezúttal egy Facebook-videóban sértette meg magyar emberek millióit, amikor a nagyobbik kormánypárt kapcsán „fogyatékos propagandistákról” beszélt.

Kapcsolódó tartalom

Azt írják: Márki-Zay Péter miközben a társadalmi szolidaritásról és elfogadásról beszél, diszkriminatív és kirekesztő módon sértegeti az embertársait. Olyan jelzővel teszi mindezt, ami súlyosan megsérti a fogyatékkal élő emberek méltóságát is.

„Visszataszító hallani egy közéleti szereplőtől, hogy a fogyatékos szót negatív értelemben használta” – így kommentálta a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke Márki-Zay Péter kijelentését a Magyar Nemzetnek.

Szabó László szerint minden normális embernek az a célja ebben az országban, hogy ha valaki fogyatékosként éli az életét, az ne hasson negatívan a helyzetére. Az elnök hozzátette, hogy az ilyen mondatok totálisan szembemennek azokkal az európai, nyugati értékekkel, melyekre a baloldal rendszeresen hivatkozik.

A fogyatékosság kifejezést negatív jelzőként használni sértő, megalázó és súlyosan kirekesztő a fogyatékossággal élő emberek és családtagjaik számára

– olvasható az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége közösségi oldalán. Úgy fogalmaztak: évtizedek fáradságos munkáját képes lerombolni egy közszereplő, aki nyilatkozatában a fogyatékosságot ellenfelei szellemi képességeinek meghatározására, lekicsinylésére használja.

Majd hozzátették, hogy megbélyegzés helyett inkább programokat várnának, amelyek segítenek a közösség egyenrangú tagjaiként élni.

Márki-Zay Péter kijelentésével kapcsolatban a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége több társszervezetével együtt közösen tiltakozik. Szerintük kifejezetten sértő, ha a fogyatékos szót valaki negatív szövegkörnyezetben használja. Közleményükben azt írják: a zéró toleranciát várjuk el, az ilyen tett nem relativizálható, nem lehet pusztán nyelvbotlásként, elhamarkodott kijelentésként kezelni. A sértő jelzők használatának nincs helye a közbeszédben.

Ezt követően arra kérték Márki-Zay Pétert, hogy haladéktalanul kérjen nyilvánosan bocsánatot az általa megsértett közösségtől, a fogyatékossággal élő emberektől.

Márki-Zay Péter a nőknek is üzent

Márki-Zay Péter – ahogy arról korábban a hirado.hu is beszámolt – üzent a nőknek: nem kell orvos a szüléshez. A baloldal miniszterelnök-jelöltje nemrég egy fórumon mondta azt, hogy egy szülésznő jelenléte is elegendő a csecsemők világrajövetelekor.

Ezzel életveszélyes, bizonytalan kimenetelű gyakorlatra buzdított Márki-Zay Péter. A baloldal jelöltje a Kiszomborban tartott decemberi fórumán azt hangoztatta, hogy a szüléshez nem kell orvos, mivel az „nem betegség”.

„A (szüléshez) például, mint nagyon sok más beavatkozáshoz éppenséggel orvos sem kell. Hogy egy normál szülésznő, ha megfelelően fel van készítve egy holisztikus szülésznő, az tökéletesen biztonságosan le tud vezetni egy szülést ”

– mondta. A marketinges múltú jelöltnek nincs semmilyen egészségügyi végzettsége, a feleségére hivatkozva próbálta a témában való jártassága látszatát kelteni.

Kapcsolódó tartalom

A címlapfotón: Márki-Zay Péter, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje (Fotó: hirado.hu)

Ajánljuk még