logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tiltakoznak az érdekvédők Márki-Zay sértő kijelentése miatt

| Szerző: hirado.hu
Sértőnek, megalázónak és a mindennapi életben súlyos következményekkel járónak nevezte a közösségi médiában tett nyilatkozatában az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége Márki-Zay Péter kijelentését. Az érdekvédők szerint súlyos következményekkel járnak az ellenzéki miniszterelnök-jelölt átgondolatlan nyilatkozatai.

 

Mint arról a hirado.hu is beszámolt, Márki-Zay Péter legutóbbi videóbejelentkezésében fogyatékosnak nevezte az újságírókat, akikre szerinte a „végtelen aljasság és gonoszság jellemző”. De nem csak a zsurnalisztákat sértegette a baloldal miniszterelnök-jelöltje, hanem a vele egyet nem értő, kritikus kommentelőket és betelefonálókat is, akiket mind „fideszes ügynököknek” titulált.

Kapcsolódó tartalom

Márki-Zay Péter szavaira közleményben reagált az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége. Szerintük a baloldal miniszterelnök-jelöltjének „átgondolatlan nyilatkozatai” a mindennapi életben súlyos következményekkel járnak, „amelyeket a fogyatékossággal élő emberek és szervezeteik a maguk nehezen hallható hangjával kevéssé tudnak ellensúlyozni”.

Az érdekvédők szerint a fogyatékosság kifejezés negatív jelzőként való használata megalázó és sértő.

A közösségi médián keresztül nyilvánosságra hozott közleményük szerint „évtizedek fáradságos munkáját képes lerombolni egy közszereplő, jelesül egy miniszterelnök-jelölt, aki több százezrekhez eljutó nyilatkozatában a fogyatékosságot ellenfelei szellemi képességeinek meghatározására, lekicsinylésére használja. Mint írják, „Magyarországon a fogyatékossággal élő emberek tízezrei évtizedek óta küzdenek azért, hogy a társadalom megismerje és elfogadja, hogy mindannyian értékes tagjai vagyunk a közösségnek”. Kijelentik:

„Márki-Zay átgondolatlan nyilatkozatai a mindennapi életben súlyos következményekkel járnak,

amelyeket a fogyatékossággal élő emberek és szervezeteik a maguk nehezen hallható hangjával kevéssé tudnak ellensúlyozni”. Az érdekvédők megbélyegzés helyett programokat várnak, amelyek segítenek a közösség egyenrangú tagjaiként élni.

A Magyar Nemzet megkeresésére megszólalt az ügyben a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is. Szabó László szerint a „legvisszataszítóbb ebben, hogy a fogyatékos szót negatív értelemben használta Márki-Zay. Úgy, mintha az, hogy valaki így éli az életét, pejoratív dolog lenne, az emberi értékeinek a csökkentségét jelentené”. A parasportolók elnöke mindezt emberi tahóságnak nevezte, „közéleti, politikai személytől ilyet hallani pedig visszataszító”.

Ajánljuk még