logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Önre hogyan hat a változékony januári időjárás?

| Szerző: hirado.hu
A januári változékony időjárás miatt gyakran halljuk azt az időjárás-jelentésben, hogy a következő héten nehéz napok várnak a frontérzékeny emberekre. A gyakran változó felhőzet mellett a többórás napsütéses idő sem kizárt. Ezeket a változásokat hideg- vagy melegfrontok is okozhatják.

 


Ön mit szól hozzá? A hirado.hu és a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorának napi, közös szavazásán ezúttal arról kérdezzük olvasóinkat, hogy rájuk hogyan hat a változékony januári időjárás. A délután 16 óra 10 perckor kezdődő adásban telefonon oszthatják meg véleményüket – Telefonszám: 06 1 vagy 06/30/759-5200, sms: 06/30-90-00666 –, a hirado.hu oldalán szavazatot adhatnak le, a Kossuth, valamint a hirado.hu Facebook-oldalán pedig kommentben mondhatják el, hogy mit gondolnak napi témánkról.


A front lényegében hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződmény, amelyet egyes meteorológiai paraméterek (hőmérséklet, légnyomás, páratartalom, szélerősség, ionizáció) hirtelen változásai jellemeznek. Hazánk felett átlagosan heti egy ciklon vonul át, egy hideg-, illetve egy melegfronttal kísérve, így évente körülbelül száz front érinti az országot.

A környezet változásai a szervezetünket (leginkább idegi és hormonális) alkalmazkodási mechanizmusok beindítására kényszeríti. Néhány ember esetében ezek komoly tüneteket okozhatnak.

Melegfront esetén a tünetek már néhány órával a front átvonulása előtt jelentkezhetnek. Ilyenkor emelkedik a hőmérséklet, nő a páratartalom és csökken a légnyomás; mindezek vérnyomás csökkenéshez, pulzusszám emelkedéshez, esetleg a depressziós tünetek, illetve migrénes panaszok előfordulásához vezethetnek.

Hidegfront esetén a tünetek inkább a front átvonulása után jelentkeznek. A csökkenő hőmérséklet és páratartalom mellett nő a légnyomás. Ezt leggyakrabban ízületi fájdalmakkal, reumás panaszokkal és asztmás rohamokkal érzékelhetjük.

Bizonyos általános idegrendszeri tünetek mindkét fronthatás esetében jelentkeznek, mint például levertség, ingerlékenység, nyugtalanság, alvászavar, a reflexek lassulása, a koncentrálóképesség csökkenése és a fejfájás.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még