logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Novák Katalin: Erősíteni kell a magyar öntudatot

Erősíteni kell a magyar öntudatot – jelentette ki Novák Katalin, a kormánypártok államfőjelöltje Sopronban.

A Magyar Nemzet hétfői tudósítása szerint Novák Katalin a szombati ünnepi beszédében azt mondta, hogy a magyaroknak két születésnapjuk is van: augusztus 20-án az országét, a magyar kultúra napján a nemzetét ünnepeljük.

A magyar kultúra napján nem kizárólag a magyar műveltség nagyjaira emlékezünk. Ma

ünnepeljük azt, ami az egyetemesből magyarrá lett, és azt is, amivel a magyar művészek, gondolkodók, írástudók építették az európai kultúrát

– hangoztatta az államfőjelölt.

Novák Katalint a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Kálvin Kör és a Luther Szövetség soproni szervezetei hívták meg a magyar kultúra napi rendezvényükre.

Beszédében a politikus a családok és a nemzeti identitás fontosságát, a magyar kultúra éltető erejét és sokszínűségét hangsúlyozta. Azt mondta, hogy ezen a napon mindennapi életünk és magas kultúránk találkozását is ünnepeljük. Azt a csodát, hogy az emberi élet legapróbb, talán említésre sem méltó rezdüléseiből az inspirált alkotó katartikus művet tud teremteni.

Kultúránkat nem csak művészetünk teszi magyarrá. Része mindaz, amit ezer év szokássá formált. Ahogy egymást köszöntjük. Ahogy ünnepeinket megtartjuk. Ahogy a kenyeret megszegjük

– fogalmazott.

A kultúra a mindennapi életünk olyan közege, amelyből ihletet, erőt tudunk meríteni. Nekünk, magyaroknak, akiknek fontos az élet továbbadása, fontos, hogy megmaradjunk, sőt hosszú távon gyarapodjunk is, azért kell a kultúra, mert ebből meríthetünk erőt, energiát a mindennapokhoz” – tette hozzá.

Az államfőjelölt a közös felelősségre is figyelmeztetett: „Hol lennénk, ha nem lettek volna azok az őseink, akik a legnehezebb időkben is igent mondtak a magyar élet folytatására, akik védték, őrizték, gyarapították nyelvünket, szokásainkat, hagyományainkat?

Kölcsey Ferenc Himnuszáról szólva Novák Katalin úgy fogalmazott, hogy az a magyar fájdalom, a magyar remény és áhítat.

Elválaszthatatlan tőlünk. Ateis­ta rezsimek is csak addig merészkedtek, hogy szövege helyett inkább csak a zenéjét engedték játszani. De a diktatúra éveiben nagyapáink, szüleink s mi magunk csukott szájjal is tudtuk énekelni: Isten, áldd meg a magyart!

Az államfőjelölt szerint „nemzeti imádságunk nem engedi, hogy kisszerű ideológiai küzdelmekben bárki kisajátítsa”.

Novák Katalin arról is beszélt, hogy tőlünk nyugatra keveset ismernek a magyar szellemből. Azt mondta, hogy erősíteni kell a magyar öntudatot. Közép-Európa más nemzeteivel együtt küldetésünk, hogy ne engedjük veszni azt, ami a Nyugatban a miénk is.

Ajánljuk még