logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Széllel, hóval és havas esővel is meg kell birkózzunk a következő napokban

Melegfronti felhőzet és csapadékzóna érkezik vasárnap estig a Kárpát-medencébe, ezért ne nagyon hagyjuk otthon az esernyőnket és a sapkánkat.

 

A Brit-szigetek térségében anticiklon terül el, amely Franciaország és a Földközi-tenger nyugati felének időjárására is hatással van. Ennek hatására ezeken a területeken általában kevés felhő van az égen, az óceánhoz közeli tájakon lehet több felhő, illetve a szárazföld belsőbb részein ködfoltok képződhetnek.

A Norvég-tengertől Németországig melegfront húzódik, amely mentén szintén sok a felhő, és több helyről érkezik csapadék. A keleti, hideg oldalán, illetve a hegyekben a hó, a nyugati, meleg felén az eső a jellemző csapadéktípus. Ez a melegfronti felhőzet és csapadékzóna vasárnap estig a Kárpát-medencét is eléri, elsősorban a nyugati tájakon okoz havazást, havas esőt, míg keleten a fent említett ciklon hátoldali áramlásrendszerében kisebb hózáporok alakulnak ki.


A Tiszántúl fölé vastagabb felhőtömbök érkeznek, amelyekből többfelé előfordulhat hózápor. A Dunántúlon egyre kevesebb helyen lesz jellemző a csapadék és fokozatosan kitisztul az idő. Éjjel a Dunántúl nagyobb részén, illetve az északkeleti megyékben beborul az ég, máshol többnyire derült idő várható.

A felhős részeken hószállingózás, gyenge havazás előfordulhat.

Vasárnap a Tisza vonalától nyugatra erősen felhős vagy borult idő várható, csak a délutáni óráktól csökken majd a felhőzet. A nyugati határ mentén vegyes halmazállapotú csapadék, míg a Nyugat-Dunántúl többi részén havazás valószínű, amely várhatóan egész nap kitart majd. A Tiszántúlon változóan felhős idő lesz a jellemző, egy-egy hózápor kialakulhat, majd estére kiderül az ég. Az erős északi, északnyugati szél estétől mérséklődik, vasárnap elsősorban északkeleten támadhat fel ismét. Ott helyenként hófúvás is előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -9 és -3 fok között alakul, de a szélcsendes, hóval borított, fagyzugos tájakon ennél több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap -2 és +4 fok között valószínű.

A címlapfotó illusztráció (Forrás: EPA/Radek Pietruszka)

Ajánljuk még