logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lepusztult irodaházak helyén épült fel a Magyar Zene Háza, mely a Városliget egyik ékköve lett

| Szerző: hirado.hu
Átadták a Magyar Zene Házát a Városligetben. A különleges épületben izgalmas kiállításokkal és zenei programokkal várják az érdeklődőket. A Magyar Zene Háza az egykori lepusztult Hungexpo irodaházak helyén épült fel, és a környékén mintegy 7000 négyzetméternyi zöldfelület újult meg. A magyar kultúra napjára időzített megnyitón Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: válság ide vagy oda, mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk – hangzott el az M1 Híradójában.

A Magyar Zene Háza Zuglóban, a Városligetben, az egykori lepusztult Hungexpo irodaházak helyén épült fel, az új épület környékén pedig egy évtizedekig elzárt és elhanyagolt, mintegy hétezer négyzetméternyi zöldfelület újult meg.

Az elmúlt években számos nemzetközi szakmai elismerésben részesült a Magyar Zene Háza, legutóbb a világ 22 legjobb, 2022-ben megvalósuló kulturális látványossága közé választotta az egyik legmeghatározóbb nemzetközi programajánló magazin.

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója az átadóünnepségen hangsúlyozta: a legkülönfélébb műfajok képviselői egyaránt meghívást kapnak majd, így a Magyar Zene Háza nem egyszerűen egy zenei intézmény, hanem a Városliget egykori hangulatának örököse, valódi „zenepavilon” lesz a park közepén.

Kapcsolódó tartalom

Az átadó ünnepségen a magyar zenei élet többféle irányzatának képviselői vettek részt, mások mellett fellépett Miklósa Erika operaénekes, Bogányi Gergely és Szakcsi Lakatos Béla zongoraművészek.

A miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa nehéz időket él át, járványok, népvándorlási hullámok követik egymást, és a kontinens politikai, katonai, gazdasági és kulturális súlya is folyamatosan zsugorodik a világ többi részéhez mérve, Magyarország azonban bővül.

Kapcsolódó tartalom

Máshol az ilyen intézmények járvány idején inkább bezárni, leépülni és visszahúzódni szoktak, míg nálunk itt áll teljes fényében ez a lenyűgöző erős, kulturális kisugárzású új intézmény. Ráadásul a Magyar Zene Háza nem magában árválkodik, hanem része egy hatalmas nagy beruházásnak, vagyis állapítsuk meg, mi kulturális expanzióban vagyunk válság ide vagy oda” – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor emlékeztetett azokra a támadásokra, amik a városligeti fejlesztéseket érték. A kormányfő felidézte: 2010-ben azt akarták, hogy a Liget váljon újra a magyar kultúra fellegvárává, és így született meg a Liget Projekt, amely Európa legnagyobb kulturális beruházása.

Kapcsolódó tartalom

Az országépítők nevét a magyar nemzet soha nem felejti el, ilyen országépítők adták nekünk a Lánchidat, az Országházat, vagy Margit-hidat. Kerékkötők, károgók, hátráltatók, országrombolók mindig voltak, de az ő nevükre senki sem emlékszik mert a magyar nemzet egyszerűen kiejti őket az emlékezetéből.

A Magyar Zene Háza vasárnaptól várja az érdeklődőket.

Ajánljuk még