logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Havazással indult a hétvége, mutatjuk, hol okozhat fennakadásokat

| Szerző: hirado.hu
Havazással indult a hétvége több helyen az országban. Volt, ahol csak néhány centiméternyi esett, de például a Bakonyban nyolc-tíz centit is mértek – közölte az M1 Híradó.

A reggeli havazás a közlekedésben különösebb fennakadásokat nem okozott a Bakony környékén – mondta a közmédia tudósítója az M1 Híradójában. Hozzátette, a hajnali órákban a 82-es főúton Veszprém és Veszprémvarsány között nem közlekedhetnek a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik. Ezt a korlátozást viszont már tíz óra körül fel is oldották.

A meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy a délutáni órákban az északnyugati szél ismét megerősödhet, elsősorban a Bakony térségében. Ezért mindenképpen óvatosságra intik a közlekedőket – hívta fel a figyelmet a tudósító. Hozzátette, a közút munkatársai hiába takarítják folyamatosan az utakat, már egy 30-40 kilométer/órás szelnél a hófogó rácsok is csak kisebb mértékben tudják tompítani a hóátfúvást, mivel az erős szél nyomán azok is megtelnek hóval, ezért a friss havat is át tudja fújni rajtuk egy-egy erősebb széllökés.

Pécs környéken két kisebb balesethez riasztották a tűzoltókat ma reggel a havazás miatt – mondta a közmédia Pécsi tudósítója. Kiemelte, az éjszaka óta a közútkezelő hókotrói folyamatosan járják és ellenőrzik az utakat.

Kapcsolódó tartalom

„Tegnap napközben már előfordultak hózáporok, de a nagyobb volumenű csapadék éjszaka érkezett, így ma már többfelé kifehéredett tájakra ébredhettünk. A hőmérséklet hajnalban szinte mindenütt fagypont alatt alakult, egyedül Sopron környékén maradt picivel 0 fok felett. Eközben az Északi-Középhegységben és a Nyírségben -10 fok alatti hőmérsékleteket mérhettünk.” – írta Facebook oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az északnyugati szél napközben nagy területen volt erős, viharos, éjjel veszített erejéből, azonban a még élénk, erős északnyugati szél hordhatja a havat. Hófúvásos útszakaszok elsősorban a Dunántúli-középhegység térségében fordulhatnak elő – tették hozzá.

Ma délután északkeleten hózáporok várhatók, lokálisan pár cm friss hóréteget kialakítva. Az élénk, erős északnyugati szél kiemelten a Dunántúli-középhegységben gyenge hófúvást okozhat – ezt már szintén a meteorlógiai szolgálat pontosította a met.hu oldalon.

Vasárnap reggeltől az északkeleti országrészben megerősödik, kiemelten a Bodrogközben időnként viharossá (60-70 km/h) is fokozódik az északkeleti szél, amely gyenge hófúvást eredményezhet. Mindeközben, a Dunántúl nyugati, délnyugati területein hózáporok várhatók, amelyekből lokálisan 3-5 cm, kis eséllyel ezt meghaladó friss hótakaró is képződhet. A szél estére fokozatosan veszít majd erejéből, a Dunántúlon azonban még a késő esti órákban is kitarthatnak a hózáporok.

Ajánljuk még