logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc – Ellenzékváltó hangulatban: nem mindenki akar jegyet váltani a Titanicra

| Szerző: hirado.hu
Márki-Zay Péternek nem sikerült leváltania az ellenzéket, pedig igény az volna rá: a baloldal kormányfőjelöltjével és az ellenzéki összefogás teljesítményével sem elégedettek a kormányváltásban reménykedő választók, akik elhitték, miként az elmúlt évtized tiszavirág-életű baloldali mozgalmainak esetében is, hogy „végre jön valaki, aki nem Gyurcsány Ferenc, aki nem köthető a 2002 és 2010 között elpocsékolt nyolc évhez” – hangzott el a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban, amelynek vendégei ezúttal Kiszelly Zoltán és Megadja Gábor voltak.  

Mit okozhat a baloldali szavazókban az ellenzék pártok kommunikációjában észlelhető diszfunkcionalitás? Kialakulhat, illetve létezik-e ellenzékváltó hangulat? – tette fel a kérdést vendégeinek az M1 csatorna 48 perc című műsorában Lánczi Tamás.

Megadja Gábor eszmetörténész, a Kontra főszerkesztője szerint a számok azt igazolják, hogy a választók nem elégedettek az ellenzékkel. A  frissebb felmérések alapján ugyanis az áprilisi választáson akár a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk is bejuthat a parlamentbe, ami szintén arra utal, hogy van egy nagyfokú elégedetlenség az ellenzékkel szemben. Mint kifejtette, az előválasztás idején még euforikus hangulat uralkodott a baloldali szavazók körében, ám a lelkesedés megfeneklett azóta, hogy „van szerencsénk hetente élő bejelentkezéseken nézni a bölcsebbnél bölcsebb megfejtéseit és formabontó felvetéseit” az ellenzék leváltását kihirdető Márki-Zay Péternek.

Kiszelly Zoltán pedig úgy vélte,

a „kutyapárt” azért nem lépett be az ellenzéki összefogásba, mert nem akartak jegyet váltani a Titanicra.

A politológus emlékeztetett arra, hogy a párt éppúgy Gyurcsány Ferenc ellen alakult meg a 2000-es évek közepén, mint a jelenlegi baloldali összefogásban szinte minden erő, ám elveiket feladva ezek csatlakoztak a DK vezetője által életre hívott szövetséghez. Kiszelly Zoltán szerint az ellenzékváltó hangulat valós, és a kormánypártok erősödését hirdető friss adatok is azt mutatják:

a baloldal szavazói elbizonytalanodtak és dezertálni kezdtek.

Maga Márki-Zay is azért tudott Dobrev Klárával szemben nyerni, mert sokan elhitték, hogy ő más, ő valami új. Akárcsak az elmúlt évek mozgalmainak – a bohócforradalom, a fekete ruhás nővér, a Milla vagy a HaHa – esetében, amelyekről szintén azt feltételezték, hogy végre jön valami, ami nem Gyurcsány Ferenc, ami nem köthető a 2002 és 2010 közötti elpocsékolt nyolc évhez.

Gyurcsány Ferenc azonban rendre integrálta ezeket az erőket. Márki-Zay előtt a Momentum volt az utolsó ilyen reménység a baloldalon.

Ám azzal, hogy a DK-főnök azt mondta, teljes összefogásra van szükség, a Momentum esélye megszűnt arra, hogy önálló pólust képezzen. Jelenleg ugyanez történik Márki-Zay Péterrel. Ő is azzal jött, hogy leváltja az ellenzéket, ehelyett most ő is ott van Gyurcsány mellett

– magyarázta a politológus.

A teljes műsort itt nézheti meg:

 

Ajánljuk még