logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Befejeződött a Baross utcai trolifelsővezeték-hálózat korszerűsítése

Befejeződött a Baross utcai trolifelsővezeték-hálózat korszerűsítése, ezzel lezárult a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.

Azt írták, hogy a munkák befejezése óta gazdaságosabban közlekedhetnek a nyomvonalon a trolibuszok, amelyek a metrópótlás befejezése után a teljes, kibővített hálózatot használhatják majd.

Az elektromos terhelés növekedése miatt a korszerűsítés során fejlesztették a villamosbetápláló kábeleket, új felsővezeték-szakaszokat építettek, a Kálvin téren új felsővezeték-tartó oszlopokat telepítettek, a Szabó Ervin téren lévő oszlopokat pedig megerősítettekre cserélték – sorolták.

Emlékeztettek, hogy a projekt keretében 2019-ben új Solaris-Škoda trolibuszok érkeztek és álltak forgalomba a fővárosban. A járműpark ekkor 21 korszerű trolibusszal bővült, közülük 10 szóló és 11 csuklós.

A lengyel-cseh gyártó járművei a kor elvárásainak megfelelő szolgáltatásaikkal – légkondicionálás, akadálymentesség, fedélzeti kamerák – növelik a Budapesten utazók komfortérzetét, és legalább négy kilométert önjáró üzemmódban is képesek megtenni.

Közölték azt is, új trolibuszokkal bővül a fővárosi járműpark annak köszönhetően, hogy a BKK él az opciós lehívási lehetőségével, és a Solaris-Škoda gyártóval kötött szerződése alapján negyvennyolc (12 szóló, valamint 36 csuklós) Solaris-Škoda Trollino 12 és 18 típusú trolibuszt rendelt meg. A korszerű trolik első darabjai előreláthatóan 2022 negyedik negyedévében érkeznek meg – tették hozzá.

A Budapesti trolibusz-járműbeszerzés és kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztés a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ egyik kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása. A teljes projekt megvalósítását az Európai Unió az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében a Kohéziós Alapból 3,891 milliárd forinttal támogatja. A Támogatási Szerződés teljes összege a fővárosi önrésszel mintegy nettó 4 milliárd forint.

Ajánljuk még