logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Negyedszerre Guinness-rekorder a dinnyési Várpark

| Szerző: hirado.hu
Tartja a világrekordot a dinnyési Várpark. Az idei évben már negyvenöt anyaghű vármakettel várja a látogatókat Alekszi Zoltán, akihez január elején megérkezett a negyedik Guinness-rekord-elismerés is.

Negyedik alkalommal került be a Guinness-rekordok könyvébe a dinnyési Várpark, mint a világ legtöbb vármakettet bemutató kiállítása. Alekszi Zoltán alkotó kifogyhatatlan kreativitásának köszönhetően továbbra is a világon egyedülálló az a teljesítmény, amely itt megtalálható – írja a Feol.hu.

Az első Guinness-rekordot 2018-ban érdemelte ki – melyet 2019-ben és 2020-ban is követett egy újabb elismerés.

 

Ezek anyaghű várak, hasonló makettpark nincs még egy a világon. Gyakorlatilag folyamatosan építem. A tavalyi év újdonsága Léta, Diód, Bágy és Breáza vára, továbbá a feketehegyi palánkvár – ezek kerültek be pluszban a mostani Guinness-rekordok közé. Ám az azóta épített Fehéregyháza favára is érdekes, ugyanis úgy tudjuk, itt tűnt el Petőfi Sándor

– nyilatkozta a lapnak Alekszi Zoltán, aki régészekkel és várkutatókkal működik együtt azért, hogy kiderítse, vajon miből és hogyan készülhettek ezek a várak. A megálmodott vár létrehozásának a háttérmunka és kutatás tehát éppúgy fontos és hosszadalmas része, melyet csak ezután követhet a gyakorlati megvalósítás. Fehéregyháza várát például a kutatások után egy hét alatt építette meg Zoltán.

Szeretném megépíteni még a jászberényi várat és Szentkirály várát, továbbá nagyon szeretném majd a jövőben megalkotni a fehérvári bazilika makettjét, valamint egy fából készült rotundát, azaz körtemplomot, és az elfeledett, tavaly régészek által felmért dinnyési templomot” – sorolta az alkotó, hozzátéve, hogy azért ez nem olyan egyszerű művelet, tekintve, hogy például a farotundákról nincs sok információ, hiszen nem maradt fenn belőlük semmi, némi leíráson kívül.

Jó példa ez a park arra, hogy a magyarországi történelmi témákat izgalmas köntösbe öltöztetve tárják a látogatók elé – nem mellesleg világszinten is felkeltve az érdeklődést.

Ajánljuk még