logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kásler: Emelt biztonsági fokozatú pszichiátriai részleg épül az országos idegsebészeti intézetben

Emelt biztonsági fokozatú pszichiátriai részleg épül az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetben (OMIII) – mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten.

Kásler Miklós a sajtótájékoztatón elmondta, az intézet XIII. kerületi Lehel úti telephelyén hárommilliárd forint támogatással egy 30+2 ágyas, a legmagasabb biztonsági követelményeknek megfelelő részleg épül a súlyosan agresszív ön- és közveszélyes pszichiátriai betegek ellátására.

A forrás biztosítja a tervezést, kivitelezést, a berendezést, az eszközöket és minden olyan egyéb megoldás kialakítását, amelyek az itt ápoltak legmagasabb szintű biztonságos ellátásához szükségesek – ismertette.

A miniszter kitért arra, hogy az OMIII egy évvel ezelőtt jött létre az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet és a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet összevonásával. Ez a két intézmény volt a központja a hazai pszichiátriának, neurológiának, addiktológiának és idegsebészetnek azóta, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI) a balliberális kormány megszüntette – mondta Kásler Miklós.

Az új részleg kapcsán kiemelte:

eddig sem jogszabályi, sem intézményi háttere nem volt a súlyosan agresszív pszichiátriai betegek megfelelő elhelyezésének.

Erőss Lóránd, az OMIII főigazgatója hozzátette: a területileg illetékes pszichiátriai osztályok nincsenek felkészülve az ilyen állapotú betegek ellátására. Magas biztonságú pszichiátriai ellátásra csak az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben van lehetőség, azonban ide – büntetés-végrehajtási intézmény lévén – kizárólag bírósági határozattal kerülhetnek bűncselekményt elkövető pszichiátriai betegek – ismertette.

A szakember kitért arra, hogy az új részleg megfelel majd az európai standardoknak, a kialakítandó környezet a szökést kizárva biztosítja a személyes szabadságot és az önálló életteret.

Az épület kialakításánál biztonsági üvegeket és nyílászárókat szerelnek fel, a részleg rongálás- és szökésbiztos lesz testi épséget nem veszélyeztető bútorzattal, és a terek könnyen átláthatóak lesznek. Az épületben az egyágyas betegszobák mellett látogató- és családi szoba, étkező, sportolásra alkalmas helyiség is lesz, az udvaron pedig további testmozgásra nyílik lehetősége a betegeknek.

Erőss Lóránd hozzátette:

a betegeket felkészült pszichiátriai szakápolók látják majd el, akik jó kommunikációs és konfliktuskezelési rutinnal rendelkeznek.

Harrach Tamás, Angyalföld fideszes önkormányzati képviselője arról beszélt, hogy a kormány eddig is sokat tett a városrészért, sok beruházást vonzott a kerület.

A polgári kormánnyal 2010-ben új esélyt kapott Angyalföld – mondta, hozzátéve, hogy az elmúlt öt évben a kormányzati beruházások összértéke meghaladta a 200 milliárd forintot.

Megépült a Duna Aréna, megújult a Dagály strand, zöldfejlesztések, valamint híd- és útfejlesztések történtek. A Gyurcsány-kormány által bezárt Szabolcs utcai kórház területére költöztették a múzeumok restaurálási és raktározási központját, valamint állami logisztikai központ épült – sorolta a politikus.

Ezeken kívül – mondta – megújultak a rendelőintézetek, új szennyvízfőgyűjtő-csatorna és stadion épült, a 3-as metró kerületet érintő állomásai megújultak.

Ajánljuk még