logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Pintér: Szigorúan fogunk fellépni az embercsempészek ellen és azokkal szemben is, akik rendőrökre támadnak

| Szerző: hirado.hu
A határ magyar és osztrák oldalán is keresik azt az embercsempészt, aki hétfőn menekülés közben rálőtt az osztrák katonákra. Egy 26 éves moldáv férfi a gyanúsított, 22 éves társát még aznap elfogták Ausztriában. A környéken élők az utóbbi hetekben többször látták mozogni az embercsempész-bandák tagjait, de most a lövöldözés után nagyon megijedtek – számolt be az M1 Híradója.

Bár látszólagos nyugalomban indult nap, a feszültséget továbbra is érezni lehetett reggel Szentpéterfán. Az utcán csak néhány embert lehetett látni, ők is az előző nap eseményeiről beszéltek, volt aki azt mondta, megrázta a hétfői eset.

Ezt a helyi nőt leginkább az rémisztette meg, hogy az elkövetőnek fegyvere is van. És a határ közelsége miatt arra számít, bármikor történet hasonló eset.

Hétfőn napközben az osztrák határ menti települést ellepték a Terrorelhárítási Központ emberei. Több tucat rendőr, páncélautó, drónok és kereső kutyák is érkeztek. Óriási hajtóvadászat kezdődött ugyanis egy embercsempész után, aki rálőtt az osztrák katonákra.

Kapcsolódó tartalom

A moldáv bűnöző migránsokat csempészett. Az osztrák határőrök rutinellenőrzés miatt akarták megállítani, a férfi azonban menekülni kezdett, egy határőrnek arrébb is kellett ugrania a kocsi elől, hogy el ne üsse.

A sofőr ezután először egy szántóföldre hajtott, majd több migránssal együtt kiugrott az autóból. Végül Magyarország felé szökött el. Ekkor adta le a lövéseket is Ausztria irányába.

A migránsokat sikerült elfogni, a lövöldözőt azonban jelenleg is keresik a hatóságok, itthon és Ausztriában is. Annyit már lehet tudni, hogy egy 26 éves moldáv férfiről van szó, aki 12 afgán migránst csempészett.

Budapesten tárgyalt az osztrák belügyminiszter

Ettől az ügytől függetlenül éppen kedden tárgyalt Budapesten Gerhard Karner, a nemrég kinevezett osztrák belügyminiszter. A tárgyaláson a hétfői lövöldözés is szóba került.

Pintér Sándor azt mondta: tudják ki a fegyveres bűnöző és el fogják fogni.

A hatóságok szigorúan őrzik a határt, így az embercsempészeknek egyre nehezebb a dolguk, ezért idegesek – mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója az M1-en.

„A Balkánon viszonylag egyszerűen lehet bevásárolni kézigránáttól kézi lőfegyverekig nem túl nagy befektetéssel, de az, hogy most Ausztriáig ment valaki éles lőfegyverrel az autójában egy figyelmeztető jelzés a rendvédelmi szervek számára” – mondta a szakértő.

Horváth szerint így minden egyes igazoltatás során fel kell készülni arra, hogy éles lőfegyver van az autóban.

A Migrációkutató Intézet igazgató-helyettese szerint pedig az embercsempészek egyre komolyabb bűnözők, a Szentpéterfán történtek pedig egy vörösvonal átlépését jelentik.

„Emlékeim szerint, hogy lőfegyverrel támadtak volna a munkájukat végző hatóságokra, arra még nem volt példa térségünkben” – mondta Janik Szabolcs.

Amíg a hajtóvadászat zajlik, addig a rendőröknek egyre több embercsempésszel van dolguk. Csak hétfőn 11 bűnözőt fogtak el.

Egyre több az incidens is. A déli határnál például szintén lövöldözés történt, amikor egy gyanús autót akartak megállítani a magyar katonák, de a sofőr ahelyett, hogy megállt volna továbbment és  megpróbálta elütni a katonát. A járőrnek így többször rá kellett lőnie a kocsira.

Ajánljuk még