logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nála nem fogy ki a pisztácia: magyar cukrász a legnagyobb olasz fagyimesterek között

| Szerző: hirado.hu
Riminiben, a legnagyobb olasz fagylaltkiállításon mutathatja be a tudományát hamarosan Fazekas Ádám cukrászmester, akinek pisztáciafagyija megnyerte a tavalyi világbajnokságot. Januártól itthon is több helyszínen találkozhatunk a mesterségesadalék-mentes alapanyagokból készült fagyival.  

Fazekas Ádám fagylaltja december 2-án hozta el az első díjat a Gelato Festival World Masters nevű versenyről, amit joggal nevezhetünk fagyik világbajnokságának. A „pisztácia gyümölcse” tarolt Rómában a 2019-es európai döntőn, és 2021-ben Bolognában is.

A magyar mesterről így elmondható, hogy hazai pályán körözte le az olaszokat.

Mi teszi a fagyit ilyen különlegessé?

A tonkababos málnavelővel és ostyával tálalt, enyhén sós pisztáciafagyi már csak azért is formabontó, mert teljesen természetes alapanyagokból készül, győzelme így egy új korszak kezdetét jelezheti a fagyikészítésben. Az édesség idén márciusban, Riminiben a Sigep expón is bemutatkozik.

(Fotó: Fazekas Ádám)

Hatalmas visszaigazolás ez nekünk, egyúttal előrelépést is jelent az általunk képviselt irányzatban. A mi termékeink teljes mértékben naturálisak, nem használunk mesterséges aromákat és színezékeket, amik általában megtalálhatók az élelmiszeriparban és a fagylaltban is ”– mondja a mester, aki világbajnokként bemutatót is tart majd a rangos eseményen.

Ehhez Fazekas Ádámnak nem kell külön felkészülés, hiszen a gépek helyben megtalálhatók. A feladata, hogy lefőzze és lefagyassza a fagylaltot, a szószokat, majd a közönség előtt díszítse és tálalja is az alkotást. Eközben pár szóban összegzi majd, a fagyi hogyan készül, mi miért és mikor kerül bele az alaplébe. Mindezt a vendégek mellett a világ minden tájáról származó fagylaltkészítők, szakmabeliek követik majd.

Itthon is megkóstolhatjuk

Szerencsére a magyaroknak sem kell kimaradniuk az élményből. Az eredményre tekintettel idén már január 20-tól két helyszínen is elérhető a díjnyertes fagyi, ahogyan számos más íz is.

Általában csak szezonban tartunk fagylaltot, hiszen télen az emberek kevesebb fagyit fogyasztanak. Most viszont alig várjuk, hogy itthon is bemutathassuk a világbajnok pisztáciát. Eddig a pultból értékesítettük a fagyikat, de most dobozban, felcímkézve, kicsomagolt formában lesznek megvásárolhatók. Ennek oka, hogy a minél stabilabb minőséget szeretnénk megőrizni, amihez sokkal alacsonyabb hőmérsékleten, -18 fokon kell tartani a fagyit” – mondja Fazekas Ádám.

Az édességgel a budapesti, XVI. kerületi és a rétsági Fazekas cukrászdában is találkozhatunk majd.

(Fotó: Fazekas Ádám)

A díj azonban nem csak a kínálatra van kihatással. A világbajnok fagyikészítő szerint a magyar szakmai közegben komoly változások előjele lehet. „A legfontosabb, hogy mára a fiatalok és az idősebb szakmabeliek is jobban hisznek ebben a fagylaltkészítési módban. Van hová fejlődni, és van még mit tanulni. Eddig nem volt nagyon nyitott a szakma, de a fiatalok már egyre inkább szeretnének felzárkózni, nyitottabbak az új irányzatok felé” – tette hozzá Fazekas Ádám.

Ajánljuk még