logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Veszélyes fegyveres bűnözőt keresnek a rendőrök a nyugati határnál

Rálőttek egy osztrák határőrre hétfő délelőtt a magyar–osztrák határon, a Vas megyei Szentpéterfa–Eberau határátkelőhely közvetlen közelében. Óriási a rendőri készültség Szentpéterfán.

A burgenlandi hatóságok által megerősített osztrák lapértesülések szerint a feltételezett embercsempész a furgonjával áttört a határon, majd amikor a határőrizetet ellátó osztrák katonák megállították, kikerülte az ellenőrzést és Magyarország felé elmenekült. Közben a határon rövid tűzharc alakult ki, nem sérült meg senki.

Az MTI érdeklődésére a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte: az osztrák hatóságok jelzésére a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársainak bevonásával jelentős erőket mozgósítottak az embercsempész elfogására, a kutatás azonban egyelőre nem vezetett eredményre. Seffer Lilla hozzátette: a rendőrök délelőtt Szentpéterfán feltartóztattak egy ideiglenes magyar forgalmi rendszámmal ellátott gépjárművet, amelyet egy moldovai embercsempész vezetett és 14 magát szírnek mondó határsértőt szállított. A két eset jelenlegi információik nem függ össze szorosabban – tette hozzá.

Az M1 korábbi információi szerint a TEK kommandósai vették körbe a volt határőr laktanyát Szentpéterfán. Egy fegyveres férfit kerestek, aki az osztrák határon rálőtt a határőrökre, majd visszamenekült Magyarországra. Az akció már véget ért. Azt egyelőre nem tudni, hogy elfogták-e a férfit.

Németh Zsolt tudósító a helyszínről elmondta: „a hátam mögött az egykori határőrség épülete, amelynél körülbelül negyedórája zajlott a rendőrség, illetve a TEK kiemelt akciója. Egyelőre azt nem tudjuk, hogy eredményes volt e az akció, de az biztos, hogy már nincsenek rendőri erők a településen. Reggel fél 8 körül, Szentpéterfa határátkelőjének osztrák oldalán a helyi katonák megállítottak egy, a hírek szerint magyar rendszámú kisbuszt. Ez egyelőre feltevés, mert hivatalos tájékoztatást még nem kaptunk.”

Az osztrák sajtóban megjelent hírek szerint a magyar rendszámú kisbuszt megállították az osztrák oldalon, hogy rutinellenőrzés alá vonják, a sofőr azonban idegesnek tűnt, megpróbált tovább haladni, közben áthajtott az egyik osztrák katona lábán, végül egy árokba hajtott. A hírek szerint két embercsempész volt a kocsiban, egyikük kiugrott, és futni kezdett vissza Magyarország felé. Két osztrák katona autóval vette üldözőbe, ekkor lőtt rájuk a menekülő embercsempész. Ezután, a feltevések szerint Magyarország területére menekült. Valószínűleg őt kereshetik Szentpéterfán drónokkal, kutyákkal és nagy rendőségi készültséggel – részletezte a történéseket a tudósító.

Szentpéterfán a délelőtt folyamán egy másik migránscsoporttal szemben is intézkedtek a rendőrök.

Kapcsolódó tartalom

Címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még