logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elkezdődött az ökumenikus imahét

Az ökumenikus imahét kezdetén valamennyi gyülekezet vezetője együtt imádkozott a keresztények egységéért és az üldözött keresztényekért. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa közös programsorozatának kezdőnapja ugyanis 2018-tól egyben az üldözött keresztényekért imádkozás vasárnapja is.

Az idei esemény üzenete Isten szeretetének egyetemessége.

Megtöltötték a Deák téri evangélikus templomot a hívek

Az ökumenikus imahét kezdetén valamennyi gyülekezet vezetője ott volt, hogy együtt imádkozzon a keresztények egységéért.

Fischl Vilmos, a Magyarországi Ökumenikus Egyházak Tanácsának főtitkára elmondta: „szerte az országban katolikusok, protestánsok, ortodoxok összejönnek és imádkoznak ezen a héten. Van egy vezérige, amelyet a Közel-keleti Egyházak Tanácsa szervezett, és ezt az igét választották, Máté evangéliuma második fejezetének második verséből, hogy láttuk az ő dicsőségét, és az ő csillagát, és eljöttünk, hogy imádjuk őt.”

Az esztergom–budapesti érsek az eseményen arról beszélt, hogy a keresztény hit központjaira és a missziós lelkületre egyaránt szükség van a mai világban.

„Márpedig ahol ketten vagy hárman összejönnek az én nevemben, ott vagyok köztük. Ezt Jézus ígérte meg nekünk. Tehát hiszünk abban, hogy ilyenkor valóban Isten segítségével építjük a keresztények egységét. Persze évről évre mélyebben gondolkozunk arról, hogy mit is jelent az egység, miben kell nekünk egynek lenni ahhoz, hogy az ökumené elérje a célját” – hangsúlyozta Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek.

A református püspök pedig arról szólt, hogy az újrakezdést csakis együtt lehet eredményesen megvalósítani.

„Ha vannak is, akik újra vissza akarják szorítani a keresztény hitet a templomok és a családi otthonok négy fala közé, de Magyarországon mégis szabad és jó kereszténynek lenni, meg keresztyénnek is” – mondta el Balog Zoltán református püspök.

Az ökumenikus imahéthez bármely település szabadon csatlakozhat.

Az esemény hivatalos zárása január 23-án, vasárnap lesz a budapesti Avilai Szent Teréz-templomban egy zsidó-keresztény imaóra keretében.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és akkor még csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. A program Magyarországon mintegy három évtizedes hagyományra tekint vissza.

 

Ajánljuk még