logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egyre agresszívabb módszerekhez folyamodnak az embercsempészek

| Szerző: hirado.hu
Egyre brutálisabbak és agresszívebbek az embercsempészek, ezt bizonyítja egy hétvégi, magyarországi eset is. A déli határnál egy gyanús autót akartak megállítani a magyar katonák, de a sofőr ahelyett, hogy megállt volna, továbbment és a hírek szerint megpróbálta elütni a katonát. A járőr többször rálőtt a kocsira, mire az embercsempészek átszálltak egy másik autóba, de nem jutottak messzire. Négy embert – két ukrán és két román férfit – elfogtak a rendőrök, hét bevándorlót pedig visszavittek a szerb határhoz – hangzott el az M1 Híradójában.

 

A magyar katonák szombaton a Csongrád-Csanád megyei Ruzsánál akartak igazoltatni egy járművet, a sofőr azonban nem állt meg a jelzésre, sőt – sajtóhírek szerint – a járőr felé kormányozta a járművet. A katona félreugrott, majd több lövést adott le a gépkocsi kerekeire. Az elkövetők ezután megálltak, majd átszálltak egy másik gépkocsiba.

„Amelyben román társaik tartózkodtak, akik a helyszínen előfutóként tulajdonképpen az illegális cselekmény biztosítása érdekében jelen voltak illetve várakoztak. A nyomozó hatóság azonban rövid idő elteltével mind a négy gyanúsítottat elfogta a menekülés közben, majd ezután őket előállították és őrizetbe vették” –  mondta a Híradónak Saághy Flóra, a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség helyettes szóvivője.

Az embercsempészek járművéből hét, magát szír állampolgárnak valló utas került elő, de ezt nem tudták igazolni.

Kapcsolódó tartalom

Idén ez már a második eset volt, hogy magyar járőrnek kellett a fegyverét használnia egy agresszív embercsempész ellen. Január 6-án a Győr-Moson-Sopron megyei Harka közelében akartak ellenőrizni egy személygépkocsit és utasait. Az embercsempész sofőr azonban nem állt meg, sőt megpróbálta elütni az intézkedő rendőrt.

Járőrtársa ekkor több lövést is leadott a furgon kerekeire.

A kocsi lesodródott az útról, de még át tudott jutni Ausztriábam, végül az osztrák rendőrök fogták el az egyiptomi embercsempészt és a 37 migránst, akiket szállított.

Határsértők egy csoportja illegálisan akart bejutni az országba Kunbajánál múlt héten, csakhogy a Bács-Kiskun megyei rendőrök útjukat állták, a bevándorlók ekkor megdobálták a rendőröket.

Egyre gyakrabban fordulnak elő ilyen esetek. A hatóságok éppen emiatt kaptak jobb felszerelést, például teljes testpáncélt. Ez akkor is védi őket, ha kövekkel támadnak a migránsok.

„Rostéllyal illetve nyakvédővel ellátott sisak. A felsőtest védelmét szolgáló darab nyakvédővel felkarvédővel, alkarvédővel. Egy ágyékvédő, illetve két oldalt egy-egy combvédő. És egy lábszárvédő. Az eszköz szúrás-vágásálló, illetve természetesen ütésálló is” – ismertette a védelmi eszközt Horváth Zoltán, a Készenléti Rendőrség 26-os osztályának csoportparancsnoka.

Erre pedig egyre inkább szükségük van a hatóságoknak és nem csak a migránsok miatt. Új jelenség ugyanis, hogy már nemcsak a bevándorlók agresszívek, hanem az embercsempészek is, akik egyre gyakran támadnak az intézkedő rendőrökre.

„Megrongálják a riasztásra helyszínre érkező járőrautókat, megdobálják a rendőröket, katonákat is, egy szóval az agresszivitás, a nagycsoportos elkövetés, és a növekvő létszám talán a legfontosabb három jellemző, amit látunk az idei esztendőben” – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Idén már 6444 határsértőt fogtak el a magyar hatóságok, ami jóval több a múlt év hasonló időszakánál,

amikor 3830 elfogás volt. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kiemelte: nagyon aktív a szervezett bűnözés, az embercsempész bandák a legkülönfélébb módszerekkel próbálják eljuttatni az illegális migránsokat a célországokba.

A magyar határőrség azonban a törvény teljes szigorával védi a magyar emberek biztonságát.

Ajánljuk még