logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Áder János Kenyában: Kész budapesti diplomáciai képviseletet nyitni a kelet-afrikai ország

Kenya erősíteni kívánja közép-európai jelenlétét, ezért készen áll arra, hogy minél hamarabb diplomáciai képviseletet nyisson Budapesten – hangzott el hétfőn Nairobiban, amikor Uhuru Kenyatta köztársasági elnök Áder Jánossal tárgyalt. A államfő többnapos látogatásra érkezett Kenyába, a kelet-afrikai ország függetlenné válása óta elsőkét a magyar köztársasági elnökök közül.

A két politikus négyszemközti találkozóját követő közös sajtótájékoztatón mindkét államfő hangsúlyozta, hogy a látogatás tovább mélyítheti Kenya és Magyarország együttműködésének lehetőségeit.

Áder János úgy fogalmazott, hogy Kenya az elmúlt években a térség turisztikai, pénzügyi, kereskedelmi és diplomáciai központjává vált, hatalmas demográfiai és életszínvonal emelkedés történt. Ezért, mint mondta, a következő időszakban az itt élők számára a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer biztosítása lesz a legfontosabb.

Kiemelte, hogy

Kenya lakosságának 40 százaléka, a vidéken élők több mint 70 százaléka a mezőgazdaságból tartja el magát.

Alapvető fontosságú számukra, hogy korszerű ismeretekhez és technológiához jussanak” – fogalmazott az államfő, aki hozzátette, hogy ebben a magyar szakemberek, cégek tudása segítségül szolgálhat. Mint mondta, Magyarország szintén hasznos partner lehet a korszerű állattenyésztéshez, klímatűrő növények termesztéséhez és nemesítéshez, élelmiszeripari termékek feldolgozásához szükséges tudás és eljárásmódok biztosításában.

A magyar köztársasági elnök kitért arra, hogy Kenya a párizsi klímacsúcson vállalta erdőterületei nagyságának 10 százalékos növelését. Áder János leszögezte, hogy hazánk ebben is rendelkezik azzal a tudással és technológiával, amelyre szükség lehet.

Sikeres projektként utalt a politikus arra, hogy

visegrádi országok 2016-ban döntöttek egy fairtrade kenyai kesudiófarm-fejlesztési támogatásáról összesen 2 millió euró értékben.

A program célja az, hogy hozzájáruljon a termelés beindításához és fenntarthatóvá tételéhez. A beruházás 50 ezer lakosnak biztosít megélhetést három óceánparti körzetben és Nairobiban.

Elhangzott, hogy a Hungarian Helps Programban eddig öt sikeres program valósult meg és további hatot terveznek. Kenyai látogatása során Áder János fel is keresi az egyik támogatott központot, várhatóan ellátogat a Munkás Szent József Plébánia és Szakképzési Központba, amely közel 280 ezer dollár (88 millió forint) támogatást kapott. Az intézmény Nairobi egyik szegénynegyedében, Kangemiben található.

A sajtótájékoztatón Uhuru Kenyatta köszönetet mondott,

amiért Magyarország a Kötött Segélyezési Hitelprogramban 50 millió dolláros kedvezményes hitelkeretet biztosított egészségügyi, mezőgazdasági és öntözési projektek megvalósítására.

Kenyai látogatás során Áder János felkeresi majd a Nemzeti Gerincsebészeti Kórházat, amely egy magyar–szlovén együttműködés keretében orvosi műszereket kapott. Szintén ellátogat a Twiga cég mintafarmjára, amely a magyar fejlesztésű VízŐr termék kenyai forgalmazója.

Ajánljuk még