logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mutatjuk, mit tegyünk, ha beszakad alattunk a jég

| Szerző: hirado.hu
Veszélyes a jég a tavakon – erre figyelmeztetnek a rendőrök. A nyugati megyékben ugyan jóval enyhébb volt az idő mostanában, az ország keleti felén, főként északkeleten azonban várható, hogy a hétvégén jegesednek a természetes vizek, és fokozott óvatossággal lehet csak rájuk menni. Sőt, a folyókra tilos rámenni, és az álló vizekre is csak akkor, ha legalább 10 centiméter vastag a jég – hangzott el az M1 Híradójában.
A szabad vizek jégfelületére csak abban az esetben lehet rálépni, ha a vastagsága több mint 10 centiméter, kellő szilárdságú, nem mozog, nem olvad – mondta Mihalik Zsolt, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság őrnagya.

Ilyen most nem található az országban. A rendőrség ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy hiába tűnik vonzónak a szabad vizek befagyott felülete, az enyhülő hőmérséklet nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy mit kell tenni, ha valaki bajba kerül.

„Ha reccsenést hallanak, le kell feküdni a jégre, így eloszlik a testsúlyunk és így kell kúszni a part felé. Ha már megtörtént a baj és beszakad alattunk a jég, akkor segítségért kell kiáltani és megvárni a segítséget. Minél kevesebbet kell mozogni, mert a ruha bent tartja a levegőt ezáltal melegíti a testet, akármilyen jeges körülmények között van” – magyarázta Illés Gergely, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság alezredese.

Korábban a katasztrófavédelem is hasonló tanácsokat adott a Facebookon.

„A szabad vizek jegére csak akkor szabad rámenni, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Ha ismeretlen a jégfelület vastagsága, kopogtatással ellenőrizzük, mielőtt rálépünk! Ha megrepedt alattunk a jég, akkor feküdjünk hasra és lassú mozdulattal kússzunk a part felé! Egyedül, sötétben, korlátozott látási viszonyok mellett, és folyó vizeken soha ne merészkedjünk a jégre!” – hívták fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai egy, a hivatalos Facebook-oldalukon közzétett bejegyzésben.

A rendőrség folyamatosan ellenőrzi is a természetes vizek környékét. Aki ugyanis a tiltás és a fokozott veszély ellenére a jégre merészkedik, akár 150 ezer forintos bírságra is számíthat.

A Balaton, ami a téli hidegben meseszép látványt nyújt, sokakat csábíthat a hétvégén. Az öblökben, kikötőkben és a szélvédett helyeken az elmúlt napokban itt is csak hártyás jég alakult ki, vagyis sportolásra nem alkalmas.

Várhatóan ahhoz, hogy egy összefüggő jégréteg kialakuljon a Balatonhoz ez legalább a következő napokban nem lesz elég. Természetesen a tél még sokáig tart, tehát volt már rá példa, hogy februárban jelent meg az első összefüggő jég a Balatonon ” – mondta Horváth Ákos, a Siófok Obszervatórium vezető meteorológusa.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a Balaton vizének veszélyességére hívta fel a figyelmet a napokban. Tájékoztatásuk szerint, a jégre lépni életveszélyes, ugyanis annak vastagsága alig haladja meg a három centimétert, így alkalmatlan a közlekedésre és a sportolásra.

Kapcsolódó tartalom

Az előrejelzések szerint a következő héten egyre enyhébbek lesznek az éjszakák, nappal pedig akár plusz 5-7 fokig is melegedhet a levegő. Így a korcsolyázóknak egyelőre a  műjégpályákkal kell beérniük.

Ajánljuk még