logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magyarországon ritkán látott természeti jelenséget fotóztak

| Szerző: hirado.hu
Hatvan kilométer széles görgőfelhő alakult ki a Körös–Maros Nemzeti Park tájai felett. Ezt a jelenséget Magyarországon csak nagyon ritkán lehet látni, legutóbb néhány évvel ezelőtt volt hasonló megfigyelés.

 

Látványos, rendkívül ritka jelenség, egy 60 kilométer széles görgőfelhő alakult ki még 2021. január 5-én a Körös–Maros Nemzeti Park tájai felett, a Békéscsaba–Hódmezővásárhely vonalon – írja weboldalán a nemzeti park.

Mint ismertetik, a görgőfelhő egy speciális felhőtípus, amelyet korábban a peremfelhők közé soroltak, ma azonban már önálló légköri képződményként kezelik. A klasszikus peremfelhők ugyanis mindig valamilyen zivatargóchoz, gomolyfelhőkhöz kötődnek, a görgőfelhőkhöz viszont nem kapcsolódik semmilyen más, heves légköri tevékenység (például zivatar).

Görgőfelhő úgy alakul ki, hogy a közelgő hidegfront tolja maga előtt a meleg levegőt, megemeli azt, és egy vízszintes tengely mentén elkezdi görgetni, forgatni. A felfelé áramló levegő csőszerű hengerformát ölt, ami a sík vidékek felett nagyon széles sávban nyúlik el, és nyugodt körülmények között igen messzire el tud jutni. Mozgás közben az alakja, formája nem változik.

A Dél-Alföldön a görgőfelhő kialakulását megelőző napokban a hőmérséklet csúcsértéke elérte a plusz 12 fokot, ami egyéb, ebben az időszakban szokatlan jelenségeket is eredményezett. Orosházán például az óév utolsó napján repülő denevéreket figyeltek meg a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai

– írja a portál.

A szokatlan melegnek az érkező hidegfront vetett véget, a hőmérséklet gyorsan csökkent, fagyok, majd havazás is kialakult.

Görgőfelhőt Magyarországon csak nagyon ritkán lehet látni, legutóbb néhány évvel ezelőtt volt hasonló megfigyelés. A nagyobb kiterjedésű görgőfelhők inkább a tengerpartok melletti sík területeken jellemzőek, ahol akár több száz kilométeres szélességben is kiterjedhet.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még