logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc – Szélkerékkel a mesterséges Nap ellen

| Szerző: hirado.hu
Miközben Kína mesterséges Napot hoz létre, a németek kivágatják a brazil őserdőket, a balsafákat drága pénzen áthajóztatják az óceánon, hogy szélkereket csináljanak belőle, és közben azt mondják magukról, hogy zöldek – mondta Bayer Zsolt a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor csütörtök esti adásában. A műsorban Fodor Gábor jogász társaságában a Németország és Franciaország között kirobbant atomenergia-vitáról, a német zöldpolitikáról, valamint az energiaár-robbanásról is vitáztak.

Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója a műsorban elmondta: aggodalommal figyeli a Nyugaton zajló politikai folyamatokat, melyeket olyan hullámvölgyként jellemzett, amiből csak remélni tudja, hogy egyszer majd lesz felfelé menet, és a nyugati politikai berendezkedés képes lesz az önkorrekcióra.

Franciaország és Németország napjainkban az energia terén ellentétes nézetet képvisel: a németek be akarják tiltani az atomenergiát, a franciák azonban ragaszkodnak hozzá. Lánczi Tamás szerint veszélybe került az Európai Unió egyik fontos fundamentuma, hiszen

a kontinensen 1952-ben elindult integráció első ízben pont a szén és vastermelés közös felügyelete mentén valósult meg. Akkor a szén volt a legfontosabb energiahordozó Európában, most pedig az atomenergiáról lehet ugyanezt elmondani.

Kapcsolódó tartalom

Bayer Zsolt Németország politikájára hívta fel a figyelmet, melyet önsorsrontónak és az egész unió jövőjét veszélyeztetőnek nevezett. Példaként a német zöldeket hozta, akik most bezárják az ottani atomerőműveket. Az alternatív energiahordozók azonban még nem alkalmasak arra, hogy egy Németország-méretű államot megfelelő energiamennyiséggel lássanak el. Ezért aztán megvásárolják a francia atomerőművekben termelt energiát. A Die Welt megírta azonban azt is, hogy

a Németországban használatos szélerőművek rotorjai balsafából készülnek. A németek tehát kivágatják a brazil őserdőket, a balsafákat drága pénzen áthajóztatják az óceánon, hogy szélkereket csináljanak belőle – és közben azt mondják magukról, hogy zöldek.

Bayer Zsolt szerint ez álságos, farizeusi politika. Fodor Gábor szerint „az a jó a világnak, ha energia-mixben gondolkodunk, vagyis nem egyoldalúan kötelezzük el magunkat egyik vagy másik technológia mellett”. Lánczi Tamás kérdésére Fodor Gábor azt mondta: nem tartja véletlen egybeesésnek, hogy ez a radikális nézet nem csak Németországban, de Amerikában is jelen van. „Ez világméretű probléma és a civilizációnk helyzetével, a Földön élő hétmilliárd emberrel és a bolygónk kapacitásaival is összefügg”.

Fodor szerint „Európa hibázik akkor, ha egyoldalú megoldásokra törekszik”.

Bayer Zsolt hozzátette: a térségben elérhető lenne az olcsó orosz földgáz, de a németek jelezték, hogy nem kérnek belőle, közben pedig az energia ára csillagászati magasságokba emelkedett. „Ez maga az önsorsrontás. S miközben Kínában létrehozták a mesterséges napként is emlegetett technikát, amely hetvenmillió fokos hőt termel, a németek arra törekednek, hogy minél több balsafából készült szélerőművet létesítsenek. Elment mellettünk a világ. Ott tartunk, hogy Svédországban hármszáz százalékkal emelkedett a villany és a gáz ára” – mondta. Fodor Gábor szerint a magas energiaárak tartósan megmaradnak.

A teljes adást itt nézheti vissza:

Ajánljuk még