logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Emeljük a béreket és a nyugdíjakat, és ahol lehet, megfogjuk az árak emelkedését

A kormány bevezette a rezsicsökkentést, megállította az üzemanyagárak emelkedését és kamatstopot léptetett életbe. Mivel nőnek az élelmiszerárak, most a kormány előírja, hogy október 15-ei szinten kell rögzíteni alapvető élelmiszerek árát – többek között erről beszélt a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
A beszélgetés vonatkozó részét itt hallgathatja vissza.

Orbán Viktor elmondta, hogy a kormány hisz abban, hogy piacnak van egy olyan szabályrendszere, amely képes elrendezni a gazdasági élet rendjét. Ugyanakkor vannak válságos helyzetek, a kérdés pedig, hogy ilyenkor szabad-e, illetve milyen mértékig szavad beavatkozni a gazdaság természetes működésének rendjébe?

A miniszterelnök erre válaszul Demján Sándor szavait idézte fel: az a jó, ha a gazdaságra egységes, normatív szabályokat alkotunk, de válság idején nincs normativitás.

Most pedig egész Európában olyan infláció van, amely eltéríti a gazdaságot a normális működéstől

– mondta Orbán Viktor, majd hozzátette, hogy a magas infláció hátterében az energiaárak állnak. Az inflációt nem lehet megállítani az országhatáron, ezért az infláció ránk gyakorolt hatásainak a tompítását kell célul kitűzni – emelte ki a kormányfő.

Ez esetben két irányba kell védekezni: az egyik, hogy emeljük a béreket és a nyugdíjakat, a másik, hogy ott ahol lehetséges, megfogjuk az árak emelkedését.

A miniszterelnök felidézte, hogy 2012-2013 óta van rezsicsökkentés Magyarországon, vagyis már akkor rögzítették a családok rezsiköltségének az árszintjét – ez általában is egy helyes dolog, de mikor beüt a baj – mint most –, akkor ez különösen jótékony hatású – fogalmazott a miniszterelnök.

Majd hozzátette, hogy miután az európai infláció megnövekedett, ez azonnal beütött az üzemanyagárakban, ez pedig nemcsak az üzemanyagárát növeli, hanem minden mást is, hiszen az árukat szállítani kell. Ezért a kormány bevezette az üzemanyagárstopot, ezzel pedig megfogta az üzemanyag árának emelkedését.

A kormányfő egy másik családokat fenyegető dologra is felhívta a figyelmet: akik korábban hiteleket vettek föl, és azt nem fix kamaton vették föl, ott az infláció emelkedésének következtében kamatnövekedés következik be.

Ezért a kormány bevezette a kamatstopot – idézte fel Orbán Viktor, majd kiemelte, hogy ezek példátlan intézkedések, ilyet nem, vagy alig csináltak máshol Európában.

Most pedig azt látjuk, hogy nőnek az élelmiszerárak – ennek megfékezésére a kormány a héten bejelentette, hogy kilencven napra élelmiszerárstopot vezet be hat termékre, így a Magyarországon kiválasztott hat termék esetében vissza kell menni a boltoknak arra az árszintre, amelyen október 15-én voltak. A kormány mindemellett előírta kötelezően, hogy ezekből az árukból mindig kell lenni a polcon – mondta a kormányfő. Hozzátette:

reméli, hogy be fogják látni elsősorban a nagy nemzetközi láncok, hogy ezekből a termékekből az emberek érdekében megfelelő mennyiséget tartaniuk kell.  Remélhetőleg mire a kitűzött 90 napos időszak letelik, addigra az európai infláció szintje is lejjebb megy.

 

Kapcsolódó tartalom

A címlapfotón: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ajánljuk még