logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ön készül bálba vagy jelmezes buliba az idei farsangi időszakban?

| Szerző: hirado.hu
A farsang rítusai és hiedelmei főként a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó három utolsó farsangi napra vonatkoznak. Ez a télbúcsúztató karneváli időszak, ilyenkor rendezik a híres riói és velencei karnevált, Magyarországon a mohácsi busójárást, országszerte pedig a hagyományos farsangi bálokat. Ön is készül mulatságba az idei farsangi időszakban?

Ön mit szól hozzá? A hirado.hu és a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorának napi, közös szavazásán ezúttal azt kérdezzük olvasóinktól, hogy készülnek-e bálba vagy jelmezes buliba az idei farsangi időszakban? A délután 16 óra 10 perckor kezdődő adásban telefonon oszthatják meg véleményüket – Telefonszám: 06 1 vagy 06/30/759-5200, sms: 06/30-90-00666 –, a hirado.hu oldalán szavazatot adhatnak le, a Kossuth, valamint a hirado.hu Facebook-oldalán pedig kommentben mondhatják el, hogy mit gondolnak napi témánkról.


Január 6-án vízkereszt napjával lezárult a karácsonyi ünnepkör és elkezdődött a télbúcsúztató időszak, a húsvét előtti negyvennapos böjt kezdetéig, a hamvazószerdáig tartó farsang.

A tavaszváró időszak hossza változó, attól függően, hogy mikor van húsvétvasárnap. Ettől a naptól kell visszaszámolni negyven hétköznapot és szombatot, a vasárnapokkal együtt 46 napot, akkor kezdődik a nagyböjti időszak.

A farsang utolsó napja húshagyókedd, amely idén március 1-jére esik,

másnap pedig hamvazószerdával kezdődik a keresztény kultúrkör 40 napos nagyböjti időszaka.

Az ősi ünnephez több néphagyomány kötődik, mint a jelmezes bálok, a táncos mulatságok és a fánksütés is. Ilyenkor rendezik a híres riói és velencei karnevált, Magyarországon a mohácsi busójárást, országszerte pedig a hagyományos farsangi bálokat.

 

Ajánljuk még