logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc: „Ahol a Monty Python betiltása is fölmerül, ott baj van”

| Szerző: hirado.hu
Ahogy nemzetközi térben, úgy Magyarországon is azt látom, hogy a szabadság védelemre szorul, ugyanis egyre jobban támadják, és érdekes módon a baloldalról – jelentette ki Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor adásában. Fodor bízik abban, hogy „a demokrácia és a nyugati politikai berendezkedés képes lesz az önkorrekcióra.

A másik meghívott vendéggel, Bayer Zsolt publicistával folytatott vitája során Fodor rámutatott: Magyarországon „a baloldal jelenít meg különböző szabadságkorlátozó intézkedéseket”. Szerinte

a jobboldal és a liberális oldal – mindenhol a világon – egyre inkább megtalálja a közös pontokat,

fogalmazott Fodor, igazat adva a műsorvezetői közbevetéssel, miszerint „Itt van a frontbarátság!”.

A Liberálisok volt elnöke úgy fogalmazott: aggodalommal látja a baloldal jelenlegi pályáját, szerinte „rossz irányba megy” a politikája. Ezt azzal támasztotta alá, hogy a baloldal klasszikus, hagyományos társadalmi bázisa, a tradicionális értelemben vett „munkásosztály a maga értékrendjével együtt eltűnt, lényegében felszámolódott, és egy más világban élünk”.

Hozzátette: teljesen természetes, hogy más dolgokat, más politikai struktúrákat kell keresni, de

a baloldal „nem találja még a helyét”.

Helyette mit csinál? – tette föl a kérdést, amit így válaszolt meg: „Próbál egy olyan pozícióba kerülni, ahol azt próbálja megfogalmazni a társadalomnak, hogy mi a haladás legfőbb eszméje”.

Ahol a Monty Python betiltása is fölmerül

Ezt az eszmét, ha kell, szabadság-korlátozó intézkedésekkel próbálja ráerőltetni a társadalomra – fűzte hozzá Fodor, kiemelve: ezt kritizálja ő liberálisként. Elmondta: míg húsz esztendővel ezelőtt még nem észlelte ezt a problémát a baloldalnál, „ma azt látom, hogy kifejezetten szabadságot veszélyeztető és szabadságot korlátozóvá válik – az Egyesült Államoktól kezdve – szinte mindenhol a baloldal”.

Régebbi és jelenlegi tapasztalatait összevetve Fodor felidézte: az Egyesült Államokban többször megfordult évtizedekkel ezelőtt. „Nagyon sokat jártam oda ösztöndíjjal, imádtam azt az országot” – emlékezett.

„Ma aggodalommal látom, hogy az Egyesült Államokban milyen politikai folyamatok vannak”

– folytatta, leszögezve, hogy saját magát „egyértelműen nyugatpártinak” tartja továbbra is. Szerinte „ez egy olyan hullámvölgy, amiből lesz felfelé menet”. Elmondta: bízik abban, hogy „a demokrácia és a nyugati politikai berendezkedés képes lesz az önkorrekcióra”.

Elismerte ugyanakkor:

„attól még ez most a hullám mélye”.

Bayer Zsolt erről az önkorrekcióról úgy vélte: „jobb pillanataiban” ő is azt szokta gondolni, hogy a Nyugat „nem teheti meg, hogy ilyen módon lesz öngyilkos”. Hozzátette: vannak „rosszabb pillanatai” s ezek gyakoribbak, „szoktam arra gondolni, hogy ez az ügy menthetetlen. Abban a világban, ahol a Monty Python betiltása is fölmerült, ott már nagyon nagy a baj.”

Visszanézheti a teljes adást:

Ajánljuk még