logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kásler Miklós: Idén is folytatódnak a kórházfejlesztések Budapesten

Idén is folytatódnak a nagy értékű, jelentős kórházfejlesztések az Egészséges Budapest programban – mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten.

Kásler Miklós annak kapcsán beszélt erről sajtótájékoztatón, hogy laborautomata rendszert helyeztek üzembe a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai Intézetben.

A miniszter kiemelte: az intézmény központi vezető szerepet töltött be a koronavírus-járvány alatt a betegellátásban, az itt folyó tudományos munka hozzájárult a koronavírusos betegek innovatív terápiájához.

Hozzátette: az intézmény fejlesztése kiemelkedően fontos, a kórház aprogramból eddig ezer korszerű eszközt és műszert vásárolhatott 2,4 milliárd forint értékben, a kapcsolódó informatikai fejlesztések értéke eléri az 1,4 milliárd forintot. Az újonnan beszerzett korszerű laborautomata rendszer értéke 558,5 millió forint.

Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója elmondta, a régió vezető kórházaként szükségük van egy olyan teljesen automatizált laborberendezésre, amely a nagyszámú beteg mintáit rövid idő alatt képes kiértékelni.

Az általa laborutcának nevezett berendezés képes a vonalkódos kémcsöveket automatikus szortírozni, elvégezni a kívánt laborfeladatot, ezen kívül az eszköz 18 ezer minta tárolására alkalmas. A beruházással egyszerűsödnek a laboratóriumi folyamatok, nő a diagnosztikai biztonság és a vizsgálati sebesség – tette hozzá a főigazgató.

Sára Botond (Fidesz) felidézte, hogy a VIII. és a IX. kerület egészségügyi intézményei eddig 24 milliárd forintos fejlesztéshez jutottak hozzá az Egészséges Budapest program keretén belül. Ezek a beruházások érintettek mind orvosegyetemet, országos intézetet, mind pedig kerületi szakrendelőt – tette hozzá.

A politikus felidézte: a Gyurcsány-korszakban nem az egészségügyi intézmények fejlesztése és az ágazatban dolgozók béremelése jellemezte az akkori egészségpolitikát, inkább a kórházak kivéreztetése, bezárása, értékesítése.

„Mi abban hiszünk, hogy az egészségügyben is előre kell menni, nem hátra” – fogalmazott Sára Botond.

Ajánljuk még