logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gulyás Gergely: 6,5–7 százalékos gazdasági növekedés várható 2021-ben

| Szerző: hirado.hu
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón kiemelte, hogy beváltak az eddigi kormányzati intézkedések: a rezsicsökkentés, a benzinárstop és a kamatstop is védi a családokat. A kormány most élemiszerárstopot jelentett be, hogy mérsékelje a lakosság terheit.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a tegnapi kormányülésen áttekintették a 2021-es év gazdasági adatait, végleges számok februárban várhatók. Az azonban tény, tette hozzá, hogy a november–decemberi adatok a vártnál jobbak,

6,5 és 7 százalék közötti tartományban lesz a gazdasági növekedés.

A miniszter hangsúlyozta, a magyar gazdaság a 2021-es évben olyan teljesítményt mutatott, amire 1990 óta nem volt példa. Kiemelte, hogy ezt az eredményt egy korlátozásokkal, nehézségekkel teli évben sikerült elérni.

Az autóipar ugyan még jobban is teljesíthetett volna, az utolsó három hónapban gyakorlatilag visszaesés volt. Hozzátette, vannak olyan hangok, amelyek azt sugallják, hogy Magyarország gazdasági növekedése csak és kizárólag az autóipar teljesítményétől függ. Gulyás Gergely kiemelte, ezt megcáfolta a tavalyi év, mivel a globális chiphiány következtében az autóipar nem mutatott olyan teljesítményt, mint korábban, a magyar gazdaság azonban, ennek ellenére jól teljesített.

Az emelkedő energiaárak az egész világon inflációs spirált indítottak el, ráadásul az Európai Unió energiapolitikája további árfelhajtó hatást eredményezett, 25–30 százalék körüli mértékben. A magyar kormánynak ezért kiemelten fontos feladata, hogy az átmenetileg emelkedő inflációt mérsékelje, és ennek terheit az emberek felé csökkentse.

A rezsicsökkentés évi félmillió forint könnyebbséget jelent

Önmagában a rezsicsökkentés fenntartása a jelenlegi piaci árakat ismerve egy átlagos háztartást tekintve évi félmillió forint könnyebbséget jelent. Havi mintegy 40 ezer forinttal kell kevesebbet fizetni, a benzinárstop is bevált, ezen intézkedés hosszabbításáról februárban dönt a kormány. A kamatstop is igen fontos döntés, hogy a családok terhei a törlesztőrészletekben ne növekedjenek.

A kormány élemiszerárstopot jelentett be, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az előző napi kormányülésen hozott döntéseket ismertetve elmondta, februártól a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej egyetlen hazai boltban sem lehet drágább, mint amennyibe tavaly október 15-én került. Ez ellenőrizhető az online pénztárgépadatok alapján.

Kapcsolódó tartalom

A kormány ezen döntése fontos segítség azoknak, akiknek az alapvető élelmiszerek drágulása komoly problémát jelent. Gulyás Gergely hangsúlyozta, a kormány mindig az adócsökkentés politikáját folytatta, emellett állt ki, a korábbi években jelentős áfacsökkentéseket hajtottak végre, így a sertéscomb, a csirkemell, a baromfitermékek és a tej esetében 5 százalékos áfa érvényes, tehát itt érdemi áfacsökkentésre már nincs mód, az inflációs kockázatok miatt ezért döntött a kormány amellett, hogy az októberi árszintet kell alkalmazni.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még