logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Origo: Szexuális oktatást követelnek az LMBTQ-szervezetek

A Magyar Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Szövetség még 2012-ben fogadott el egy stratégiai tervet, amelyben kifejtette az egyesülés jövőképét, szervezeti értékeit, stratégiai céljait. Ezek között szerepel többek között a nemváltás jogi, intézményi és finanszírozási feltételeinek javítása is. Azóta szinte nem telt el úgy esztendő, hogy a szövetség ne lobbizott volna a nemátalakító műtétek mellett. A Magyar LMBT Szövetség már 2012-ben követelte, hogy a szexuális irányultság és a nemi identitás témaköre jelenjen meg a tantárgyak tanterveiben – írják az Origo.hu cikkében, melyről az M1 Híradó is beszámolt.

Az Origo cikkében arra hívták fel a figyelmet, hogy a Magyar Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Szövetség weboldalán található, 2013-as évi tevékenységbeszámoló szerint az Emberi Jogi Kerekasztal egészségügyi ülésén azt kérték a kormánytól, hogy biztosítsa a nemi átalakító beavatkozások teljes társadalombiztosítási finanszírozását.

Nem mellesleg a szövetség azt is javasolta a kormánynak, hogy vezessen be érzékenyítő képzéseket az orvosok, pszichológusok és egészségügyi dolgozók számára, mind az alap-, mind pedig a továbbképzések során.

Ajánlották továbbá, hogy az egészségfelmérések egészüljenek ki a szexuális irányultságra és nemi identitásra vonatkozó kérdésekkel, valamint hogy integrálják az LMBT-emberek (akkor még csak ezt a négy betűt használták, aztán lett LMBTQ, majd LMBTQIA) szükségleteit a nemzeti és helyi egészségügyi tervekbe és szűrőprogramokba – írták a cikkben, majd hozzátették, hogy a Nemzeti alaptantervbe (NAT) is betették volna az LMBTQ-propagandát.

Ugyanis – ahogy arról a cikkben beszámoltak – a Magyar LMBT Szövetség 2012-es beszámolójában ez olvasható:

„2012 októberében véleményeztük a NAT alapján készített, rendkívül részletes (több ezer oldalas) kerettanterveket is. Ez a tervezet szintén nem ejtett egy szót sem a szexuális irányultság és nemi identitás témáiról. A NAT vitája során kifejtett véleményünkkel összhangban itt is törekedtünk rá, hogy a szexuális irányultság és a nemi identitás témaköre a különböző tantárgyak tantervében hangsúlyosan jelenjen meg.”

Ráadásul a szövetség azt is kifogásolta, hogy az egészségtudomány tananyag szinte alig ejt szót az LMBT-emberekről, megjegyezve, hogy mint minden társadalmi csoportoknak, így az LMBT-embereknek is vannak sajátos egészségügyi szükségleteik, és

szerintük a transzszexuális emberek egészségének helyreállása csak a nemi átalakító beavatkozások elvégzésétől várható.

Az egyesület 2015-ös beszámolójában kifejti, hogy az ENSZ gyermekjogi bizottságának országjelentéséhez kapcsolódó, általuk írt javaslatcsomagban szerepelt többek között az is, hogy

  • biztosítsák a transznemű fiatalok pubertásblokkoló hormonokhoz való hozzáférését teljes társadalombiztosítási finanszírozás mellett;
  • biztosítsák, hogy szülői beleegyezés esetén a kiskorú transznemű személyek is megváltoztathassák hivatalos nemüket;
  • illetve hogy tegyenek közzé útmutatót a transznemű és interszexuális gyermekek családjai számára az elérhető orvosi ellátásokról és támogató szolgáltatásokról,
  • valamint segítsék őket a nemi sokszínűség elfogadásában.

A Magyar LMBT Szövetség weboldalára feltöltött pénzügyi beszámolók szerint tevékenységüket több millió forinttal támogatta – többek között – az Európai Bizottság, a Norvég Civil Támogatási Alap, a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány és a brüsszeli székhelyű Nemzetközi Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transz és Interszex Európai Egyesület (ILGA – Europe) is – mutattak rá az Origo cikkében.

A gyermekvédelmi népszavazáson ezzel kapcsolatban fejthetik ki véleményüket a magyar emberek

Ahogy arról novemberben a hirado.hu is beszámolt: az Országgyűlés november 30-án elrendelte a kormány által a gyermekvédelmi törvény elfogadása után kezdeményezett népszavazást. Az erről szóló határozat szavazásán a kormánypárti képviselők mellett csak néhány független képviselő vett részt, az ellenzéki frakciók nem voksoltak.

A gyermekvédelmi népszavazás kérdései pedig a következők:

  1. „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”
  2. „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”
  3. „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”
  4. „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”.

Kapcsolódó tartalom

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még