logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lajtha 130 – emlékkoncerten adják át a Lajtha-díjat

| Szerző: hirado.hu
Pad Zoltán, a Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagya veheti át idén a Lajtha László-díjat – jelentették be a Bartók Rádió Összhang című műsorában. Az elismerést a Lajtha László zeneszerző és népzenekutató születésének 130. évfordulója alkalmából tartott ünnepi énekkari hangversenyen adja át Gyurkó Csilla, Lajtha László örököse Budapesten.

Különleges koncertsorozattal emlékeznek meg a következő hetekben a Magyar Rádió Művészeti Együttesei Lajtha László Kossuth-díjas zeneszerző és népzenekutató életművéről. Ennek első állomásán Pad Zoltán, Liszt- és immár Lajtha-díjas karnagy vezénylésével csendülnek fel Lajtha művei a Magyar Rádió Énekkara előadásában, Horváth Márton Levente orgonaművész kíséretében, a Jézus Szíve Jezsuita Templomban, január 18-án.

Pad Zoltán 2014 óta a Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagya, nemzetközi szinten is kiemelkedő szaktekintély, aki az elmúlt években kiváló együtteseket vezényelhetett, nemcsak hazánkban, hanem külföldön is. Széles repertoárja a reneszánsztól a kortárs darabokig terjed, számos ősbemutató fűződik nevéhez. Bartók, Kodály és Ligeti művei mellet elkötelezett Lajtha László művészi örökségének ápolásában. 2022-ben két koncerten Pad Zoltán vezényletével a Magyar Rádió Énekkara Lajtha összes jelentős kórusművét megszólaltatja.

A Lajtha László Alapítvány és a Magyar Rádió 1995-ben hozta létre a Lajtha-díjat a zeneszerző, zenetudós és népzenekutató emlékére, azzal a céllal, hogy Lajtha-életmű elfoglalhassa méltó helyét a magyar kultúrában.

 A Bartók Rádió hallgatói élőben hallgathatják mindkét énekkari évfordulós Lajtha-koncertet, az elsőt január 18-án, kedden este 8 órától, a másodikat pedig január 30-án este 8 órától.

Címlapfotó: MTVA

 

Ajánljuk még