logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egyre agresszívebbek a migránsok és az embercsempészek

Tavaly augusztus óta a migránsok és az embercsempészek egyre agresszívebben lépnek fel a katonákkal és a rendőrökkel szemben.

Boross Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgató-helyettese az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: a jelenlegi, a tömeges migrációs helyzetben egyértelmű a nemzetközi embercsempész szervezetek dominanciája.

Biztos munkát, biztos jövedelmet ígérnek az embercsempészek

Ezek célja, hogy minél rövidebb idő alatt minél több sofőrt szervezzenek be, akik a migránsok szállítását bonyolítják. Jellemzően internetes felületen hirdetik meg a lehetőséget, folyamatos és jól jövedelmező munkát, biztos bevételt ígérnek.

Ezeket a sofőröket hívják végrehajtóknak, akik azért jönnek a déli határszakaszra, mert ez biztos állást és bevételi forrást jelent nekik, egy-egy szállítás akár 200-300 euró bevételt jelent. Tudják azonban azt is, hogy a rendőri igazoltatás esetén ez a bevétel veszélybe kerül, valamint az úgynevezett végrehajtók nagy része tisztában van azzal is, hogy elfogásuk esetén súlyos büntetési tételekkel kell számolniuk.

A teljes nyugat-balkáni útvonalon tendencia az agresszivitás növekedése

A magyar rendőrök osztrák, észak-macedón, szerb és horvát kollégáikkal egyeztetve megtudták, hogy az úgynevezett nyugat-balkáni migrációs útvonalon ez a tendencia, az embercsempész sofőrök mindenhol rendkívül agresszíven viselkednek – közölte Boross Zoltán. A migránsok részéről elsősorban akkor tapasztalható az agresszivitás, amikor a kerítés jelentette akadályt próbálják leküzdeni. Fontos tudni azonban, hogy a nemzetközi embercsempészek feladata az, hogy átjuttassák őket, így ezt a csempészi agresszivitást átveszik a migránsok is.

Kapcsolódó tartalom

Ráadásul az autóban is az embercsempész befolyása alatt állnak, a migránsnak nincs lehetősége arra, hogy irányítsa a helyzetet. Végezetül fontos megemlíteni, hogy az illegális bevándorlók mindenfajta ellenőrzés nélkül jönnek be. Ez egy veszélyes tendencia, mert semmit sem lehet tudni a migránsok egyéni hátteréről, és a személyes adataik megállapítására sincs semmilyen lehetőség – közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgató-helyettese.

A címlapfotón rendőrök és mentők egy összeroncsolódott személyautónál Kiskunmajsa közelében, miután az autó, amelyet kilométereken át rendőrök követtek, nagy sebességgel lesodródott az útról és fának ütközött 2021. december 29-én. A balesetben öten megsérültek. A megyei hírportál, a baon.hu információi szerint a rendőrök üldözték a migránsokat szállító személyautót, amely végül Kígyós határában egy fának ütközött. (Fotó: MTI/Donka Ferenc)

Ajánljuk még