logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lassan halad a baloldal népszavazási aláírásgyűjtése

| Szerző: hirado.hu
Továbbra is lassan halad a baloldal népszavazási kezdeményezésének aláírásgyűjtése. Lapunk megnézte a korábbi aláírásgyűjtések tempóját. A Fidesz 48 óra alatt végzett a szociális népszavazás íveinek országos gyűjtésével 2007-ben, de a Momentum is több mint negyedmillió aláírást szedett össze a fővárosban 2017-ben alig egy hónap alatt. A baloldal mostani aláírásgyűjtése viszont úgy tűnik, kudarcba fullad.

Eddig 120 ezer aláírás gyűlhetett össze a Fudan Egyetem és az álláskeresési járadék népszavazási kérdésében a baloldali Momentum szerint – erről Hajnal Miklós nyilatkozott az ATV-nek. Az aláírásgyűjtést december 16-án kezdték meg a pártok, tehát vasárnap már 24 napja gyűjtötték azt országosan. Annak ellenére tartanak 120 ezer körül az aláírások gyűjtésével, hogy már a tavalyi év végére végezni kellett volna vele – legalábbis a baloldal vezetőinek nyilatkozata alapján.

„Egy-két napon belül átvesszük az íveket, és még az idén összegyűjtünk 200 ezer aláírást, hogy véleményt mondhassunk a jövőnkről” – nyomatékosította még december 8-án közösségi oldalán Karácsony Gergely, hozzátéve, hogy „ez egy kiváló lehetőség arra, hogy az ellenzék ismét ott legyen az utcákon, és közösen, akár az előválasztás idején megmutassa erejét”.

Kapcsolódó tartalom

Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje is még december elején azt nyilatkozta, hogy szerinte van esély 2021-ben összegyűjteni a 200 ezer aláírást. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke nyilatkozata alapján számolt be arról a hirado.hu, hogy a tervek nem jöttek össze, december 29-éig mindössze 55 ezer aláírást sikerült összegyűjteni.

Aláírásgyűjtés a Széll Kálmán téren 2022.01.11-én. Fotó: hirado.hu

A Momentum korábban 30 napos határidőn belül végzett a Nolimpiával Budapesten

A budapesti népszavazási kezdeményezés célja a budapesti, 2024-es nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázat visszavonása volt, amelyet a Momentum még mozgalomként kezdeményezett. Az első 10 nap alatt 70 ezer aláírás gyűlt össze 2017 januárjában a Momentum akciójában – nyilatkozta anno az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban Hvg.hu-nak a Momentum sajtóreferense. A népszavazás kiírásához 30 nap alatt – február 17-ig – 138 ezer érvényes aláírást kellett összegyűjteni. A Momentum Mozgalom képviselői 2017. február 17-én végül 266 151 aláírást nyújtottak be a Fővárosi Választási Irodának, a gyűjtést szervezetten az LMP, a Párbeszéd és az Együtt segítette.

Fidesz–KDNP: háromigenes népszavazás – országos aláírásgyűjtés 48 óra alatt

A Fidesz és a KDNP még ellenzékben a Gyurcsány-kormány alatt eredetileg 7 kérdésben akart népszavazást kezdeményezni, végül három kérdésben: a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról kezdte meg az aláírásgyűjtést 2007 októberében, miután megkapta erre a zöld jelzést az Alkotmánybíróságtól.

A pártszövetség október 19-én, péntek délután indította el a népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtését. Tarlós István, a népszavazási kampány felelőse akkor szimbolikusan, egy gombnyomással indította el a 48 órás visszaszámlálást, annak megfelelően, hogy korábban Orbán Viktor bejelentette: 48 óra alatt képesek összegyűjteni a szükséges aláírásokat.

Kapcsolódó tartalom

Október 21-én az óbudai Fidesz-irodában tartott sajtótájékoztatón Tarlós István bejelentette, hogy kérdésenként közel 300 ezer aláírást gyűjtött a Fidesz és a KDNP 48 óra alatt. A népszavazás szabályai szerint kérdésenként 200 ezer aláírásra volt szükség. A párt pedig 24-én leadta a népszavazási kezdeményezések aláírásgyűjtő íveit az Országos Választási Irodának, kérdésenként 321 805 aláírást.

Ajánljuk még