logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elemző: Márki-Zay Gyurcsány legelutasítottabb intézkedéseit próbálja visszacsempészni

Márki-Zay Péter támogatja a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, amelyet a Fidesz-KDNP kezdeményezésére kiírt 2008-as szociális népszavazás eredményeként azonnali hatállyal megszüntettek. Az emberek megsarcolásáról továbbra sem mondott le a baloldal, győzelmük esetén újra fizetőssé tennék az egészségügyi ellátásokat – számolt be róla az M1 Híradója.

Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője felidézte, hogy 2006 őszére már világossá vált, hogy az a fajta politika, amit Gyurcsány Ferenc képviselt, egy kudarcra ítélt politika, amit hol hazugságokkal, hol adóemelésekkel, hol pedig új adók bevezetésével próbáltak valahogy ellensúlyozni.

A baloldal a hibás gazdaságpolitikai döntéseket az emberek megsarcolásával próbálták kompenzálni. Magának a vizitdíjnak, de a kórházi napidíjnak is a valódi funkciója ez volt, viszont az akkor ellenzékben lévő Fidesz erre nemet mondott, és elérte azt, hogy az ügyben népszavazást írjanak ki, amelyen 2008 tavaszán az emberek több mint fele részt vett, és mind a napidíj és mind a vizitdíj kapcsán is az emberek több mint a 80 százaléka azt mondta, hogy nem akarják tovább ezt a díjat fizetni – tette hozzá az elemző.

Tehát az emberek a népszavazáson egyértelműen kimondták, hogy a sarcokon alapuló politikát nem kívánják a jövőben eltűrni – ennek olyan hatása lett, hogy az akkori kormánykoalíció fel is bomlott, sőt hosszú távon még a baloldal számára is világossá vált, hogy a kórházi napidíj vagy a vizitdíjnak az újbóli bevezetése egy vállalhatatlan politika – mondta Rotyis Bálint.

Majd hozzátette, hogy ennek ellenére most ott tartunk, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje nyíltan felvállalva Gyurcsány Ferenc örököseként kíván fellépni, és a Gyurcsány Ferenc által képviselt politika legelutasítottabb intézkedéseit próbálja visszacsempészni.

Az elemző arra is kitért, hogy Márki-Zay Péter kijelentéseiben – például a rezsicsökkentéssel kapcsolatban – egy olyan világkép rajzolódik ki, ahol a társadalmi szolidaritás nem létezik, amelyben mindenki, aki bármiféle szolgáltatáshoz akarj jutni – legyen az egészségügyi szolgáltatás vagy, hogy az alapvető rezsiköltségeket képes legyen kifizetni –, ezeket szolgáltatásokat csak azok tudják igénybe venni, akiknek elég vastag a pénztárcájuk – fogalmazott Rotyis Bálint.

Majd hozzátette, hogy ha megnézzük Márki-Zay Péter kommunikációját, az általa képviselt programokat, akkor láthatjuk, hogy ezek olyan intézkedések, elképzelések, amikre a magyarok már többször is nemet mondtak – akár a rezsicsökkentés eltörlése, akár a bevándorlók beengedése vagy akár a vizitdíjnak a kérdése.

Az pedig, hogy az ellenzéki pártok a saját miniszterelnök-jelöltjükkel nem vállalnak közösséget, nem állnak ki vele, az mindenképpen arra utal, hogy az a kísérlet, hogy egy előválasztással kiválasztják a tökéletes jelöltet, aki majd elhozza számukra a várva várt sikert, ez jól láthatóan nem valósul meg” – fogalmazott Rotyis Bálint.

Kapcsolódó tartalom

A címlapfotó: Márki-Zay Péter, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje (Fotó: hirado.hu)

Ajánljuk még