logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Márki-Zay Péter sajnálja, hogy a kórházi napidíj és a vizitdíj a népszavazás óta tabutéma

A baloldal miniszterelnök-jelöltje sajnálja, hogy a kórházi napidíj és a vizitdíj a népszavazás óta tabutéma. Márki-Zay Péter már többször is kifejtette, hogy szerinte a fizetős egészségügy jó dolog, és ahogy a rezsicsökkentés támadását, ezt is amerikai példákkal próbálta alátámasztani. 2007-ben a referendum résztvevőinek több mint nyolcvan százaléka utasította el a Gyurcsány-kormány által bevezetett díjakat – számolt be az M1 Híradójában.

A beteg látja, hogy mennyibe kerül az ő gyógyítása, számlát fog kapni az egészségügy rendszerében. Látja azt, hogy amiről azt gondolja, hogy ingyen van, az nincs ingyen – Gyurcsány Ferenc ezzel indokolta, hogy kormánya 2007 februárjában fizetőssé tette az egészségügyi ellátást. A vizitdíj bevezetéséről a balatonőszödi kormányülésen döntöttek.

A baloldal által reformnak nevezett díjak ellen az akkor ellenzékben lévő Fidesz népszavazást kezdeményezett. Gyurcsány Ferenc a kampány során mindvégig a vizitdíj mellett kardoskodott, mondván, hogy szerinte a 300 forint csekély összeg.

Az egészségügyi díjakról szóló népszavazáson végül az emberek 84 százaléka mondott nemet a kórházi napidíjra, és a szavazók 82 százaléka a vizitdíjat is elutasította.

A vizitdíj és a kórházi napidíj gondolata most Márki-Zay Péterrel mégis visszatért. A baloldal közös miniszterelnök-jelöltje ugyanabban a szónoklatban, amelyben például rezsicsökkentés címszó alatt a vízzel és az árammal való spórolásra szólított fel, azt is mondta: hiba, hogy a magyar egészségügy nincs magánkézben.

Szerinte hiába mondtak erre egyértelmű nemet az emberek, a privatizációnak teret kell adni.

Egy olyan szolgáltató, versenypiaci egészségügyet kell felépíteni, ami egy biztosítós modellben is teret ad a magánszolgáltatóknak. Nem ördögtől való gondolat, bár tudom, hogy a napidíj és a vizitdíj népszavazása óta Orbánéknál tabu. Bármiféle piacosítás. Nagy hiba!” – mondta Márki-Zay Péter, majd hozzátette, hogy „olyan nincsen, hogy ingyenes egészségügy”.

Ezzel Márki-Zay Péter ugyanazt a politikát képviseli, amit kormányzása ideje alatt Gyurcsány Ferenc is. A hódmezővásárhelyi polgármester egy Vona Gáborral, a Jobbik volt elnökével folytatott beszélgetésben úgy fogalmazott:

„őszintén szólva, én nyugodtabb vagyok, ha az egészségügy üzlet, minthogyha nem üzlet.”

Nemrég Gárdonyban, egy lakossági fórumán is a privatizált egészségügy várható előnyeiről beszélt, és a hallgatóságának azt ecsetelte, hogy az üzleti alapon működő amerikai modellt itthon is milyen sikeresen lehetne működtetni.

Kapcsolódó tartalom

Egy üzleti vállalkozó, ha kell, akkor fűszoknyás lányokkal mohítót szolgáltat föl, hogyha valakinek a biztosítása vagy a saját pénztárcája ezt is fedezi De normális szolgáltatást nyújtva szinte azonnal tudnak időpontokat adni, és nagyon gyorsan elvégzik ezt a vizsgálatot, az garantált. És ez Magyarországon is működne” – mondta a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje.

Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, hogy nem ez az első gondolata Márki-Zay Péternek, ami nehezen magyarázható, de ez az első olyan, amiről egy országos népszavazáson az emberek kinyilvánították, hogy egyébként homlokegyenest mást gondolnak róla.

Márki-Zay Péter most már nyíltan azt a Gyurcsány Ferenc-i politikát követi, amelyről a magyar emberek egyszer már kimondták: nem kérnek belőle

– tette hozzá az elemző. Erdélyi Rezső Krisztián rámutatott: a baloldal jelöltje Gyurcsány Ferenchez hasonlóan úgy tesz, mintha most egy ingyenes rendszer működne Magyarországon, amivel megtéveszti a választókat.

Budapest, 2007. október 31. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter és Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter egy vizitdíj automatánál az Uzsoki Utcai Kórházban. MTI Fotó: Illyés Tibor

A helyzet az, hogy most is részt veszünk az egészségügy finanszírozásában, hiszen, ahogy arra már utalás történt, az emberek fizetéséből minden hónapban levonásra kerülnek a társadalombiztosítási járulékok. Attól, hogy nem látjuk, nem effektíve befizetünk díjakat, attól még a mai napig Magyarországon minden ember részt vesz az egészségügy fenntartásában. Tehát az, amit Márki-Zay Péter mond, hogy Magyarországon ingyenes egészségügy lenne, az nem igaz – emelte ki az elemző, majd hozzátette, hogy a baloldal terveivel a társadalom jó része kiszorulna az egészségügyi szolgáltatásokból, holott egy felelős kormánynak az a feladata, hogy a megfelelő ellátást mindenki számára biztosítsa.

Kapcsolódó tartalom

A címlapfotón: Márki-Zay Péter (Fotó: hirado.hu)

Ajánljuk még