logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: 140 milliárd forint marad a fiataloknál

| Szerző: hirado.hu
A 25 év alattiaknak januártól nem kell SZJA-t fizetniük – emlékeztetett közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.

 

A miniszterelnök a közösségi oldalán osztotta meg, hogy 140 milliárd forint marad a fiataloknál. Mint ismert, a 25 év alattiaknak januártól nem kell SZJA-t fizetniük.

Varga Mihály pénzügyminiszter is hangsúlyozta, idén januártól mentesítik a 25 év alatti fiatalokat a személyi jövedelemadó megfizetése alól az átlagbér szintjéig. Az intézkedéssel 140 milliárd forint marad félmillió fiatal munkavállalónál: egy átlagbért kereső fiatal nettó jövedelme több mint 780 ezer forinttal emelkedhet évente.

A pénzügyminiszter kiemelte, az adómentesség szabályai a gyakorlatban is egyszerűek és világosak:

  • A 25 év alatti munkavállalónak – általános esetben – először a januárra elszámolt, de februárban kifizetett bére lehet magasabb.
  • Az adókedvezmény már januári kifizetésnél is érvényesíthető, ha a 25 év alatti fiatal megbízási szerződéssel dolgozik, vagy ha a decemberi munkabért 2022. január 10-e után fizeti ki a munkáltató.

Kapcsolódó tartalom

Folyamatosak a béremelések, jó hír a nyugdíjasoknak is

Nemcsak a fiataloknak lesz könnyebb idén, hanem az idősebbeknek is, hiszen a kormány januártól öt százalékkal emeli a nyugdíjak összegét. Egy átlagos, tavaly még 150 ezer forint körüli nyugdíjat kapó idős a mostani emelés, a 13. havi nyugdíj és a nyugdíjprémium révén idén mindent együttvéve akár 277.500 forintnyi pluszpénzt is kaphat. Ez az ötszázalékos emelésen kívül további, havi szinten 23 ezer forintos többletet jelent az egy évvel ezelőttihez képest.

Nem csak a nyugdíjasok kapnak több pénzt. Januártól a minimálbér kétszázezer forintra emelkedett, ami magával húzza a táppénz, az álláskeresési járadék és a gyed összegét is.

De másoknak is nő a fizetése. A bölcsődékben, a szociális és kulturális ágazatban, valamint a közszférában dolgozók bére húsz százalékkal emelkedik, a pedagógusok, a rendőrök és a katonák pedig tízszázalékos fizetésemelést kapnak. Utóbbiak továbbá hathavi fegyverpénzt is hazavihetnek.

Három év alatt 60 százalékos béremelést kaptak a bírák és az ügyészek. A döntés közel háromezer bírót és kétezer ügyészt érint, akiknek illetményalapja így mára 566.660 forintra növekedett.

Emelkedik a közmunkások fizetése is. A gyermekeket nevelő szülők február 15.-ig az átlagbér összegéig visszakapják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat, a nyugdíjasok pedig visszakapják a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjukat, valamint életbe lép a kamatstop.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még