logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Négylábú kollégákat toboroz a rendőrség

Kollégákat toboroz a rendőrség, nem is akármilyeneket. Olyan ebeket keresnek, akik később nyomozó, bombakereső, vagy őrző-védő kutya munkakörökben dolgozhatnak. Elsősorban német vagy belga juhász kutyák gazdáinak jelentkezését várják. Ezek a fajták ugyanis jellemzően nagyon jól teljesítenek szolgálati kutyaként – közölte az M1 híradója.

A kutya őrző-védő reakcióját vizsgálják az M1 által bemutatott videóban a rendőrök. Szinte minden évben van a Dunakeszi kiképző telepen olyan alkalom, amikor kutyatulajdonosok hozhatják be kedvenceiket és ajánlhatják fel szolgálatra a rendőrségnek. A kiválasztást egy szakértő bizottság végzi.

A vizsgán figyelik a kutya viselkedését, idegrendszerét és reakcióit, különböző szituációkban. A szakember szerint egy egészséges eb a pisztolylövéstől sem retten meg. Ez pedig fontos lehet éles helyzetben.

Fajta szerint a szolgálatra legalkalmasabb kutyák a német vagy belga juhászok, vagy ezek keverékei.

Feltétel az is, hogy legalább egy éves legyen a kutya. A kiképző tiszt szerint amelyik ebet túlságosan nehéz kifárasztani és nagy a játékigénye, abból rendszerint jó keresőkutya válhat.

Egyebek mellett kereső feladatokban is megmérik a dunakeszi központba érkező kutyák képességeit. A kiválasztásra hozott kutyáknak törzskönyvvel nem, azonban veszettség elleni oltással rendelkezniük kell.

Évente akár hatvan nyolcvan kiválasztott kutya képzését is vállalja a központ. Idén a rendőrségi nyílt napot január 12-én tartják meg az oktatóközpontban, ennek részletes leírását a rendőrség a police.hu-n tette közzé.

Ajánljuk még