logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Pénztárcánk bánhatja, ha szabálytalanul dobjuk ki karácsonyfánkat

| Szerző: hirado.hu
A háztartások nagy részében január 6-ig díszítik a karácsonyfák az otthonokat. Vízkereszt után elkezdődik a kihelyezési dömping, amely egy-másfél hónapig tart – tájékoztatott honlapján az FKF Nonprofit Zrt.

 

Budapesten kell felszámolni a legtetemesebb mennyiséget, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) becslései szerint mintegy 500–600 ezer fa kerül ki az utcákra.

A vízkereszt utáni kiemelt időszakban úgynevezett fenyőfajáratok szállítják el a kitett karácsonyfákat. Ezen az időszakon kívül is van lehetőség megválni a fenyőtől, ekkor a normál hulladékszállító gépek gyűjtik össze a fákat.

A feleslegessé vált karácsonyfát ki lehet tenni a kijelölt gyűjtőhelyek egyikére vagy a kukák mellé, ebben az esetben viszont figyelni kell arra, hogy se a gyalogosokat, se a parkolást, se a gépkocsik forgalmát ne akadályozza a kidobott fenyő.

A nem megfelelően kihelyezett fákért akár büntetés is kiszabható.

Az a személy, aki nem az előírtaknak megfelelően dobja ki a karácsonyfát, köztisztasági szabálysértést követ el. Tettenérés során a helyszíni bírság 5 és 50 ezer forint között lehet. Feljelentés esetén azonban a szabálysértési hatóság akár 300 ezer forintra is büntethet.

Az összegyűjtött örökzöldeket felaprítják, majd a fővárosi hulladékhasznosító kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa magas gyantatartalma miatt kitűnő tüzelőanyag, elégetésével több tízezer budapesti háztartás számára biztosítható fűtési hő és villamos áram.

Kapcsolódó tartalom

A begyűjtés üteme településenként eltérő lehet, a kiemelt gyűjtési időszakokban díjmentesen szállítják el a karácsonyfákat, általában a kommunális hulladék elszállítása napján. A szabályos elhelyezésre azonban az ország összes településén figyelni kell, a gyalogos- és járműforgalmat tilos akadályozni a szeméttel.

Ajánljuk még