logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Minden, amit a ma kezdődő oltási akcióról tudni kell

| Szerző: hirado.hu
Újabb oltási akció indul a mai nappal Magyarországon, amelybe a kórházak mellett a kijelölt járásközponti szakrendelők is bekapcsolódnak. Januárban minden héten csütörtöktől vasárnapig, előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval lehet kérni az ötféle Covid-vakcina valamelyikét. A hirado.hu összegyűjtötte a legfontosabb információkat.

„Az új évbe lépve sem állunk le, januárban minden héten csütörtök és péntek délután, illetve szombaton lehet oltást igényelni a kórházi központi oltóhelyeken, illetve járásonként egy-egy szakrendelőben. A cél a minél nagyobb átoltottság, ezáltal a védettség elérése” – mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője az M1 Híradónak.

Az oltási akcióban csak a 12 év felettiek vehetnek részt, az 5–11 éves gyermekek oltása továbbra is csak időpontfoglalással vagy házi gyermekorvosoknál lehetséges.

Az oltópontokon ötféle vakcina lesz elérhető: AstraZeneca, Janssen, Moderna, Pfizer és Sinopharm.

Az oltási munkacsoport januárra további oltási akciónapokat is tervez, amikor a kórházi oltópontok mellett minden járási székhelyen és a háziorvosoknál lehet kérni valamelyik oltóanyag egyikét. Mindemellett a háziorvosok is tartanak külön oltási akciókat a rendelési időben végzett oltásokon túl.

Oltási akció a kórházi és járásközponti oltópontokon:

2022. január 6–7. (csütörtök, péntek), 14–18 óra között,
2022. január 8. (szombat), 10–18 óra között,
2022. január 13–14. (csütörtök, péntek), 14–18 óra között,
2022. január 15. (szombat), 10-18 óra között,
2022. január 20-21. (csütörtök-péntek), 14–18 óra között,
2022. január 22. (szombat), 10–18 óra között,
2022. január 27–28. (csütörtök, péntek), 14–18 óra között.
2022. január 29. (szombat), 10-18 óra között.

A bővebb információk ide kattintva érhetők el.


Már a 12–17 éves kamaszok megerősítő harmadik oltásához is lehet foglalni időpontot az interneten. Az időpontfoglalást ide kattintva lehet elvégezni.

Folyamatosan nyitva a regisztráció és az időpontfoglaló az 5–11 éves gyermekek oltásához is, amelyet a Vakcinainfó.gov.hu honlapon lehet elvégezni. A szülők a gyermek adataival és eddig a regisztrációnál még nem használt e-mail-címmel rögzíthetik a gyermeket. Egy e-mail-címről egy gyermeket lehet rögzíteni. Kérjük a szülőket, hogy pontosan adják meg a gyermek adatait és az elérhetőségeket! Csak az ötödik életévet betöltött gyermek regisztrálható érvényesen.

A regisztráció érvényesítése, a megadott adatok hitelességének ellenőrzése egy-három napot vehet igénybe. Az internetes időpontfoglalóban csak az érvényesen regisztrált szülők fognak tudni időpontot foglalni. A központi oltópontok listája ide kattintva tölthető le.


Az oltásra érkezőket kérjük, hogy hozzák magukkal személyi irataikat (személyi igazolvány, tajkártya), valamint második és harmadik oltás esetén a korábbi oltást igazoló dokumentumokat. Nagyban meggyorsítja az oltást, ha az igénylők magukkal hozzák kinyomtatva, kitöltve és aláírva a hozzájáruló nyilatkozatot, amely ide kattintva érhető el.

A hozzájáruló nyilatkozat a 3. oltáshoz itt tölthető le, a szülői hozzájáruló nyilatkozat 12–17 évesek oltásához ide kattintva érhető el.

Felhívjuk az oltásra érkezők figyelmét, hogy az oltópontokon kötelező a maszk viselése.


A harmadik oltás felvétele továbbra is mindenkinek javasolt, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A megerősítő oltással ismét 80-90 százalékra emelhető a védettségi szint. A még oltatlanokat továbbra is kérjük, hogy vegyék fel mielőbb az oltást, mert

a most terjedő delta vírusmutáns rájuk a legveszélyesebb,  súlyos megbetegedést képes okozni.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint a nemrég felbukkant flurona nem új koronavírus-mutáció. A megjelölés azt jelenti, hogy az influenzavírus és a koronavírus egyszerre van jelen valakinek a szervezetében, azonban a két vírusnak „nincs köze egymáshoz, nem tudnak rekombinálódni”.

Ennek ellenére a szakember felhívta a figyelmet, hogy mindkét vírus a rizikócsoportba tartozóknál, azaz az idős, krónikus betegséggel küzdőknél okoz súlyos állapotot, ezért nekik mindenképpen azt javasolja: kérjék mind az influenza elleni, mind a koronavírus elleni védőoltást.

Címlapfotón: Egy férfi megkapja Sinopharm koronavírus elleni vakcina harmadik, emlékeztető adagját a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron, 2021. december 12-én. (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Ajánljuk még