logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Veszélyes játékot űznek, akik lopott árammal töltik e-autójukat

| Szerző: hirado.hu
Egy pláza garázsában, egyszerű konnektorról töltik elektromos autóikat élelmes sofőrök. A gond nemcsak az, hogy lopják az áramot, hanem az is, hogy komoly veszélynek teszik ki a saját és mások járműveit is. Azokat a csatlakozókat ugyanis nem gyorstöltésre fejlesztették ki, ezért a manőver rendkívül tűzveszélyes – adta hírül az M1 Híradója.

Egy háztartásokban is használatos, egyszerű konnektorhoz csatlakoztatta elektromos terepjárójának töltőkábelét egy élelmes autós az egyik fővárosi bevásárlóközpont mélygarázsában. A pláza elektromos hálózatából pár óra alatt ingyen feltölthető a luxusautó akkumulátora.

A parkoló üzemeltetéséhez, nem pedig elektromos járművek töltéséhez kialakított aljzat szinte mindig foglalt.

Van, aki diszkréten, tolatva áll be a parkolóhelyre, hogy ne látszódjon az illegális áramvételezés, de vannak, akik kevésbé szemérmesek és mindenki szeme láttára csapolják a hálózatot.

Egy ügyvéd szerint a potyázók könnyen a rendőrségen találhatják magukat. „Ügyvédként nem javaslom az autósoknak, hogy bármilyen konnektort arra jogosulatlanul használjanak, hiszen akár büntetőjogi felelősség is felmerülhet a vonatkozásukban” – mondta Böröczky Kornélia ügyvéd.

Két hónapja Székesfehérváron töltés közben égett ki egy elektromos autó, a tűzben a jármű gyakorlatilag megsemmisült.

A tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a tűz más vagyontárgyakban nem okozott kárt.

Egy mélygarázsban viszont kevés az esélye annak, hogy a lángok nem terjednek tovább.

A más célra létesített konnektorok használata elektromos autók töltésére ugyanakkor megsokszorozza a tűzveszélyt. Az M1 szerette volna megtudni, hogy az érintett plázák tudnak-e az illegális áramvételezésről és az abból adódó fokozott tűzveszélyről.

Az M1 négy fővárosi bevásárlóközpontot is megkérdezett az ügyben, de választ eddig nem kaptak. A BRFK-tól viszont megtudták, hogy elektromos autó illegális töltése miatt eddig még egyetlen feljelentés sem érkezett a rendőrségre.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még