logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Süli János: Megújul Paks és környéke

Süli János, az új atomerőművi blokkok létesítéséért felelős miniszter a Magyar Hírlapnak adott interjújában részletesen beszámolt a tervekről.

A Paks II-beruházás nemcsak az energiaellátás szempontjából elengedhetetlen, hanem a térség is nagy változásokon megy keresztül ennek köszönhetően. Nemcsak Paks és vonzáskörzete infrastruktúrája újul meg, hanem új munkahelyek is születnek – írja a Magyar Hírlap.

A miniszter interjújában kiemelte:

komoly úthálózat-fejlesztés valósult meg, ennek első fázisában mára gyakorlatilag minden Paksra vezető út megújult. Összességében több mint 330 kilométernyi szakaszt újítanak fel, és további hatvan kilométernyi új út épül Tolna, Fejér, Baranya és Bács-Kiskun megyében.

Jól halad a Kalocsát és Paksot összekötő híd és a hozzá kapcsolódó úthálózat építése, komoly fejlesztések történtek a vasúti közlekedésben is, illetve fejleszteni kívánják a vízi szállítás lehetőségét is.

A paksi Liget utcában elkészült egy százlakásos mintalakópark, és kezdődik a város déli határában a konténerszállások építése, elsőként egy háromszáz férőhelyes komplexum. A Paks II-beruházás úgymond „kerítésen kívüli” feladataival megbízott projektcég a PIP Nonprofit Kft., amelynek szerteágazó feladatkörébe tartozik többek között az új ipari park területek kialakítása, az irodakapacitás megteremtése, továbbá a raktározási és ipari tevékenységre alkalmas csarnokingatlanok biztosítása. A cél, hogy a térségben letelepedni kívánó cégek részére kiemelt gazdasági övezet jöjjön létre a meglévők mellett, új, előközművesített ipari területek kialakításával, a már használatban lévő ipari ingatlanok felújításával és újak megvalósításával. Az ipari park fejlesztése tehát egyúttal a munkahelyteremtés egyik motorja is lesz.

Cél, hogy a fejlesztések fenntarthatók és innovatívak legyenek, ezért elektromos autóbuszok szállítják majd a munkásokat, és napelemek segítenek majd be a konténerszállások áramellátásába.

Ilyen innovatív fejlesztés lehet a „hidrogénvölgy” is, amelyben az amerikai Szilícium-völgy analógiájára a teljes hidrogénlánc megtalálható, a közlekedéstől az ipari felhasználáson át az energiatárolásig.

Az építkezés időszakában, csúcsidőben mintegy tízezer embernek ad majd munkát, és további 10–15 ezer munkahely létesülhet a kapcsolódó feladatoknak és munkáknak köszönhetően országszerte, a Paks II-projekt pedig 80 évre meghatározza Paks város és a térség jövőjét.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még