logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A PTE szerint fontosak az időben elkezdett szemészeti vizsgálatok

A fejlett társadalmakban az időskori látásromlás egyik vezető oka az úgynevezett szemfenéki meszesedés, orvosi kifejezéssel makula-degeneráció, ezért fontos, hogy a kialakuló torzlátás, foltlátás esetén a betegek mielőbb jelentkezzenek szemészeti vizsgálatra – figyelmeztet a Braille-írás világnapja alkalmából kiadott közleményében a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

Az MTI-hez eljuttatott közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a lakosság átlagéletkorának növekedésével a vakok és gyengénlátók száma is folyamatosan emelkedik és a fejlett világban vakság vezető oka az időskori szemfenéki meszesedés (AMD).

Az AMD az éleslátás helyét érintő ideghártya betegsége, és olyan hétköznapi tevékenységek elvégzésében akadályozza a betegeket, mint például az olvasás, a képernyő előtti munkavégzés és az autóvezetés.

A gyakoribb, úgynevezett száraz AMD-betegség vitaminpótlással és megfelelő táplálkozással lassítható, de gyógymódja még nem létezik. A nedves AMD a ritkább forma, amely a súlyos látásromlások 80-90 százalékáért felelős. Fő jellemzője, hogy kóros erek nőnek az érhártya felől a látóhártya alá – írták. Kezelés nélkül a nedves AMD a látás maradandó elvesztéséhez vezet – figyelmeztetett az egyetem.

A PTE Klinikai Központjához tartozó megközelítőleg 600 nedves makuladegenerációs beteget gondozó Szemészeti Klinika vezetőjét, Csutak Adriennét idézve kiemelték: fontos, hogy újonnan kialakuló torzlátás, foltlátás esetén a betegek mielőbb jelentkezzenek szemészeti vizsgálatra, hogy az időben elkezdett kezeléssel a lehető legjobb látóélességet érhessék el, továbbá a betegség megelőzése érdekében az antioxidánsokban gazdag táplálkozás, illetve a dohányzás mellőzése javasolt.

A címlapfotó illusztráció.

 

Ajánljuk még